lžička
mletá sladká paprika
nebo v kombinaci s pálivou, cca
Dále
200
g
klobása
delší, dle vlastní chuti, cca
120
g
uzený bůček
ochucený, plátky, cca
60
g
moravské uzené
slabé plátky, cca
30
g
uzený špek
cca
Postup přípravy receptu
1
Mleté maso dáme do mísy, osolíme a okořeníme dle vlastní chuti, přidáme jemně pokrájenou cibuli, nastrouhaný česnek, vejce a natrhané nebo nastrouhané starší rohlíky, které jsme zalili mlékem a nechali nasát. Směs dobře promícháme, a přendáme na tukem potřený alobalový plát. Mokrou nebo mastnou rukou si směs rozprostřeme do úhledného "skoročtverce" silného zhruba 1 centimetr a do jeho středu klademe plátky moravského uzeného (nebo uzené šunky, debrecínky...), klobásou dle vlastní chuti (nebo 2 nohy různých druhů párků), špalíčky pokrájeného špeku (nebo uzené slaniny...) a vepřovým ochuceným uzeným bokem (česnekový, paprikový, flamendr...).
Za pomoci alobalu plát sekané směsi opatrně, ale pevně zabalíme, jemně šišku poplácáme, aby nám nezůstaly uvnitř vzduchové bubliny a šišku plněné sekané vložíme i s alobalem (zabrání prasknutí během pečení) do pekáčku. Podlijeme trochou vody a dáme péct do předehřáté trouby na cca 35 minut do předehřáté trouby na 190 stupňů. Dle potřeby můžeme podlít. Pak pekáček vyndáme, ze sekané opatrně sundáme alobal a už bez něj dopečeme dozlatova za občasného přelití výpekem. Vršek sekané po sundání alobalu můžeme jemně okořenit například paprikou, hořčicí, česnekovou pastou...
3
Podáváme teplé, s bramborem, bramborovou kaší, chlebem. Po vychladnutí lze podávat i jako rychlé slané pohoštění se zeleninovou oblohou...