g
václavky
pokrájené a krátce spařené v osolené vroucí vodě
olej
1
ks
cibule
velká
3
stroužek
česnek
dle chuti 2 -
80
g
moravská slanina
nebo anglická, váhalova... cca
sůl
pepř mletý
drcený kmín
- není nutný
tymián
nebo majoránka dle chuti
120
g
rajský protlak
nebo plechovka krájených loupaných rajčat
Postup přípravy receptu
1
Směs na topinky, toasty, pečivo...:
2
Na oleji osmažíme dosklovata pokrájenou velkou cibuli (nebo dvě menší). Přidáme drobně pokrájenou slaninu, nasekaný česnek a ještě krátce osmažíme. Přisypeme bylinky, přidáme protlak a promícháme. Přisypeme okapané spařené václavky, osolíme, okořeníme a krátce pod poklicí za občasného promíchání podusíme. Je-li třeba podléváme minimálním množstvím vývaru. Pokud jsme použili kyselejší protlak, můžeme přidat i nepatrně cukru krupice. Nakonec můžeme ještě dochutit kořením, česnekem bylinkami solí nebo sojovou omáčkou.
3
Pokud jsme se rozhodli dělat guláš, postup bude téměř stejný, jen s tím rozdílem, že při dušení přilijeme více vývaru a nakonec budeme guláš zahušťovat jíškou nebo solamylem, případně hladkou moukou rozmíchanou v malém množství studené vody. Guláš podáváme s pečivem, těstovinami, bramborovým knedlíkem, rýží...
4
Do směsi (guláše) můžeme přidat pokrájenou papriku nebo chilli papričku. Pokud chceme směs (guláš) bezmasý, vynecháme slaninu. Jestliže chceme naopak směs (guláš) více masitou, se slaninou přidáme i 200 gramů mletého vepřového masa.
5
Pokud nemáme k dispozici václavky, můžeme použít bedly nebo hlívu ústřičnou.