lučina
(domácí) nebo mascarpone, lze i použít měkký tvaroh
sůl
pepř mletý
bílý nebo barevný
okurka salátová
smetana ke šlehání
, na vaření, zakysaná či mléko - dle potřeby
Dále dle chuti:
slunečnicová semínka
nebo jiná dle chuti (lze použít i ořechová jádra)
jarní cibulka
posekané bylinky
- čerstvé
šunka
nebo sýr (Niva...)
čerstvá zelenina
na dozdobení dle chuti: ředkvička, rajče...
Postup přípravy receptu
1
Okurku oloupeme, podélně rozkrojíme na čtvrtky a měkké středy se semínky vyřízneme nebo vydlabeme. Pak okurku pokrájíme na malé kousky, které dáme do mísy, osolíme, opepříme a společně s lučinou (nejlépe domácí smetanovou, množství cca 1 : 1) a česnekem dobře rozmícháme. Přidat také můžeme dle chuti například opražená slunečnicová semínka, nasekané ořechy, bylinky či jarní cibulku nebo jemně pokrájenou šunku (sýr). Dle potřeby (hustoty) můžeme pomazánku naředit smetanou a pokud si chceme udělat salát, můžeme dát okurky o něco více a taktéž i naředit smetanou.
2
Pomazánku (salát) necháme krátce v chladnu proležet, pak podáváme na chlebíčkách či bagetkách nebo s čerstvým pečivem. Dozdobíme dle chuti.