Na kousku rozpuštěného másla osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme cca 200 gramů pokrájených žampionů, pokrájenou šunku a nasekaný česnek (1 větší stroužek) nebo trošku muškátového květu či tymiánu a za občasného míchání dále smažíme téměř až do vypaření tekutiny z žampionů. Pak opepříme, osolíme, zalijeme smetanou, přivedeme k varu a poté přidáme nadrobenou nebo nastrouhanou Nivu, kterou necháme za stálého míchání rozpustit. Pokud je omáčka řidší, varem omáčku zredukujeme do požadované hustoty a pokud se nám zdá naopak hustá, můžeme ji naředit trochou mléka. Moukou není třeba zahušťovat. Pokud nemáme rádi Nivu, můžeme místo ní použít Čedar, Parmezán...
2
Omáčku podáváme k těstovinám, gnocchi, bramborám nebo rýži. Dozdobit můžeme nasekanými čerstvými bylinkami.
3
Pokud chceme jídlo bezmasé, místo šunky použijeme například uzené tufu nebo šmakouna.