Nejprve si očištěnou mrkev krátce povaříme v osolené vodě, scedíme a pokrájíme na požadovanou velikost.
2
Mrkev můžeme po naložení tepelně upravit podle vlastní volby, podle toho si také zvolíme to, zda použijeme solamyl s vejcem nebo jen trochu oleje.
3
Jestliže chceme mrkev smažit jako minutku k bramborové kaši či bramborám, vyšleháme si malé vejce (nebo jen bílek) se solamylem, zázvorem, česnekem a sojovou omáčkou. Přidáme pokrájenou mrkev, promícháme a necháme alespoň dvě hodiny odležet. Párkrát mrkev během naložení promícháme. Na rozpálenou pánev s trochou oleje pak mrkev nasypeme, za občasného míchání vše osmažíme a podáváme.
4
Mrkev můžeme uvařit i na páře. Nakládáme ji tedy jen do sojové omáčky, zázvoru a česneku (přidat můžeme samozřejmě i bylinky dle chuti). Předvářet ji v osolené vodě nemusíme, ale naložíme ji na delší dobu (alespoň na pět hodin). Pak ji nasypeme na pařáček a vaříme doměkka.
5
Pokud budeme chtít mrkev dušenou, naložíme ji také jen do zázvoru, česneku a sojové omáčky, také ji nemusíme předem předvářet, ale dobu nakládání ponecháme alespoň na pět hodin. Pak na rostlinném oleji nebo na másle a s troškou vody na podlití dusíme doměkka pod poklicí na mírném plameni.
6
Nakládanou mrkev můžeme podávat jako hlavní chod, přílohu nebo jako chuťovku (smíchanou v míse s česnekovými krutony a nasekanými čerstvými bylinkami dle chuti).