citronová kůra
- čerstvě nastrouhaná, dle chuti, není nutná
skořice - mletá
- není nutná
100
g
cukr krupice
nebo med, dle chuti. cca
300
g
natural rýže
nebo kulatozrnná
Dále
moučkový cukr
rozinky
vlašské ořechy
nebo lískové... nesekané
med
strouhaný kokos
skořice - mletá
mandle - loupané
, opražené
čerstvé ovoce
nebo kompotované
rozpuštěné máslo
Postup přípravy receptu
1
Rýži si přebereme, propláchneme a dáme do hrnce s vroucím mlékem (cca 1,2 litru), solí a máslem (cca 50 gramů). Za občasného a později za stálého míchání ji vaříme doměkka. V polovině vaření osladíme dle chuti cukrem či medem, případně můžeme kaši dochutit citronovou kůrou a skořicí. Ke konci vaření nám bude rýžová kaše houstnout a my ji budeme dle potřeby ředit na požadovanou konzistenci postupným přiléváním dalšího teplého mléka.
2
Pokud chceme mít kaši ovocnou, přidáme pokrájené čerstvé ovoce (jablka, švestky, meruňky...) cca 5 minut před koncem vaření, jelikož pustí svojí šťávu a my nebudeme potřebovat tolik mléka na dolévání. Jestliže použijeme ovoce kompotované, vmícháme ho až na samý závěr vaření.
3
Pokud chceme mít kaši s kokosem, dáme již na začátku do vroucího mléka společně s rýží.
4
Pokud budeme chtít kaši s rozinkami, přidáme je hned do vroucího mléka společně s rýží, aby varem nabobtnaly. Nebo je předem namočíme do rumu či čaje a do kaše je přidáme až ke konci vaření.
5
Hotovou kaši nandáme na talíře nebo do misek, pokapeme rozpuštěným máslem nebo šťávou z kompotu, pocukrujeme nebo pokapeme medem, posypeme dle chuti skořicí, ořechy, mandlemi...
6
Podáváme s kompotem, k obědu, večeři, snídani či svačině.