Jedlé kaštany znali už naši předkové, kteří jim připisovali léčivé, téměř magické účinky. Dnes jsou kaštany známé pro svoji vysokou energetickou hodnotu a v různých podobách se konzumují po celém světě.
Pečené jedlé kaštany - příprava kaštanů a jak na to: Každý kaštan nařízneme na vypouklé (špičatější) straně do tvaru písmene X. Zářez by měl být zhruba 2 cm dlouhý a 4 mm hluboký.
Jedlé kaštany vařené: Do vroucí vody nasypeme nařízlé kaštany a na středním plameni vaříme 8-10 minut. Pak vodu slijeme, kaštany dáme do utěrky, pořádně pomačkáme, abychom porušili jejich skořápku a ještě hodně teplé oloupeme i se slupkou pod skořápkou (je nahořklá). Pokud neoloupeme ještě teplé, skořápka opět ztvrdne.
Jedlé kaštany pečené na pánvi: Na středně rozehřátou pánev nasypeme nařízlé kaštany a za občasného promíchání a zatřesení pánví pečeme do ztmavnutí (ne zčernání) skořápky cca 10 minut, naříznuté kříže se nám začnou otevírat a pukat. Takto upečené kaštany po mírném zchladnutí oloupeme i se slupkou pod skořápkou.
Jedlé kaštany pečené v troubě: Pečeme v rozehřáté troubě na cca 200°C asi 10-15 minut. Kaštany v troubě ztmavnou a začnou pukat. Po vyndání necháme mírně zchladnout a ihned oloupeme i se slupkou pod skořápkou.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
LastOdds
|27. 11. 2016 15:45
Já je jen naříznu a dám do mikrovlnky. Na každý kaštan 30 sekund.
Dobu rozdělím na půl a mezi půlkami nechám kaštany minutku odstát.
!když dobu přeženete, kaštany se vysuší a jsou pak tvrdé ;-) !
Milena
|27. 11. 2016 13:08
Vařím kaštany jen ve vodě. Přijde mi to jednodušší, protože je nemusím hlídat, aby se nepřipálili a i se mi líp loupu. Taky je nařezávám a vodu nikdy nenasají. Nasypu je do hrnce, zaleju vodou a vařím asi pětadvacet třicet minut. Loupu je ještě horké stejně jako mandle a vyndavám si je z vody postupně, protože to jde líp. Máme je moc rádi, z kaštanů vařím i peču sladkosti. Třeba mufiny a sušenky jsou jsou z kaštanů vynikající.
Marie
|25. 11. 2016 18:32
Blbost je že nasáknou vodu.Nenasáknou.Šlupka je tak na pevno že vodu dovnitř nepustí no a taky čerstvě nasbírané mají šlupky pružnější než ty co jsou v krámě jak dlouho.Spíš mi přijde blbost je vařit v papiňáku tak dlouho.
Marina
|25. 11. 2016 09:09
Dobry den, nariznou kastany před varenim je blbost, kastany nasaknou vodu a ztraceji chut...
Staci je povarit 34 min v papinaku vcelku, potom rozříznout napul podelne (vždy zacit od spodni casti) pak vydloubnout lzickou svetlou část (nemusi se vůbec loupat, je to ztrata casu) Vim o cem mluvim, pochazim z mist, kde se kastany pestuji a kde navic rostou i volne v lese...
Já mám nejraději kaštany v syrovém stavu. Jenom je sloupnu s hnědé kůže a nožíkem na loupání brambor je očistím od vnitřní slupky a potom jenom koušu. Takhle jsme to dělávali jako malé děti a dělám to dodneška. Zatím mám dobré zuby, syrové kaštany jsou dost tvrdé. :-P
Monika
|3. 11. 2016 06:18
Jsou výborný a nejlepší jsou ještě teplý a super i při rekonvalescenci, to říkali teď v herbáři.
Ivana Žižková
|6. 10. 2016 20:31
Kdysi dávno jsme si kaštany dávali na trzích v Německu. No a teď, když už se nechceme nikam štrachat si je několikrát za zimu upečeme doma.
robo
|25. 9. 2016 20:06
malo by pomôcť prikriť hneď po vytiahnutí z rúry mokrou utierkov
Věra
|2. 1. 2016 11:02
V troubě pečené jsou skvělé a dobře se loupají. :-)
Alí
|8. 1. 2015 20:54
Mňam. Já je peču v troubě a pohoda.
tom
|8. 1. 2015 17:45
Při pečení kaštanů mi většinou nejde oloupat chlupatá slupka pod dřevnatou. Kde dělám chybu: Děkuji
Katy
|5. 10. 2014 18:15
Recpt je urcite fajn a vyzkousim ho.
Omlouvam se, ale musim napsat i neco jineho, protoze jsem se rozhodla, ze to budu psat tak dlouho, dokud se to nezlepsi: slovni spojeni "aby jsme" neexistuje. Spravne je: abychom, případně hovorové "abysme". Take nepiseme "kdyby jsem", ale "kdybych", tak stejne abychom. Stalo by za to to v receptu opravit. Díky
...netuším, to se mi nikdy nestalo ...nejčerstvější budou asi ty, které si sami nasbíráme a nebo je musíme koupit tam, kde máme jistotu, že jdou na odbyt a nejsou ležákem...
martin
|13. 1. 2014 19:54
a co když koupím ,zřejmě starší kousky a ztvrdnou tak,že se nedají jíst??jak je poznám,že jsou fakt čerstvé??
Kubíček
|30. 10. 2013 10:32
Další ovce, které nikdo nevysvětlil princip mikrovlnky... Doufám, že takoví lidé brzy vymřou, abychom nemuseli číst tyto dementní komentáře... O:-)
bano
|26. 10. 2013 20:29
Mikrovlnka narusi vsechny vyzivne a dulezite hodnoty!! Vitaminy a mineraly.
Pavla
|5. 10. 2013 18:31
Jedlé kaštany jsou lahoda, nedalo mi to a trošku popátrala po jejich účincích. A není jich málo. Jejich přehled najdete na www.dify.cz/jedle-kastany-podzimni-pochoutka-pro-nase-zdravi
Milena
|27. 4. 2013 22:50
Já kaštany nemusím a na chuť jim asi už ani nepřijdu, ale manžel je má velmi rád. Je to spíš podzimní záležitost, v Praze si je kupuje horké v papírovém kornoutu a doma mu je peču jedině v troubě. Vymoženost v podobě mikrovlnné trouby náš práh ještě nepřekročila.
Johanka
|9. 2. 2012 19:35
Pečené kaštany miluju, přednost dávám určitě troubě, přijde mi to mnohem příjemnější :-) .
A to jste v žebříčku kuchařů mezi nejlepšími! :-\
To je teda ostuda na takouvou chytrou paní. Hodně vašich receptů už jsem četla a myslela jsem si že jste trochu... Víte jak to myslím. prostě chytrá! :-D
No. Je to děsně jednoduché. Tohle přeci zná každý! :-$
Jak říká paní Alena: Naříznu je a dám je do mikrovlnky. To si můžeme přečísti na obalu od těch kaštanů když si je koupíme! :-D
...nezáleží i na velikosti(kaštanů :-) )? ...já je dělám jen touhle dobou a to si je sám nasbírám, takže ani skořápka není tvrdá, uvařím nebo upeču a hned se snědí :-P , nikde je nekupuji, nijak neuskladňuji, ikdyž se skladovat prý dají uložené v písku, asi aby neztrácely vlhkost :-\ ... a taky rádi zaskakují v krku, dneska se zrovna dusil děda (je moc ukecaný :-D )...
Kastanovou mouku znam, ale zatim jsem ji nikdy nepouzila, to bude treba napravit :-D . Diky za informace :-)
Alice Jahnova
|20. 10. 2011 16:37
Nekterym kastanum to opravdu nestaci, ale je druh urceny primo na vareni a tem staci i mensi doba varu nez 10 minut. Take zalezi na stari kastanu, zda jsou vyschle ci nikoli. Pippivo, krom jineho se vyrabi i mouka z kastanu, tu vrele doporucuji vyzkouset do vanocniho cukrovi.