• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Jedlé kaštany - pečené, vařené
Napište svůj komentář k receptu

Jedlé kaštany - pečené, vařené

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.2
hodnotilo: 138
doba přípravy: 60 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Jedlé kaštany - pečené, vařené
Jedlé kaštany - pečené, vařené
Jedlé kaštany - pečené, vařené
Jedlé kaštany - pečené, vařené
Jedlé kaštany - pečené, vařené
Jedlé kaštany - pečené, vařené
4fotografie
Nahrát fotku
 

Jedlé kaštany znali už naši předkové, kteří jim připisovali léčivé, téměř magické účinky. Dnes jsou kaštany známé pro svoji vysokou energetickou hodnotu a v různých podobách se konzumují po celém světě.

Suroviny

20 porce
    • kaštany JEDLÉ

Postup přípravy receptu - Pečené a vařené kaštany

1
Pečené jedlé kaštany - příprava kaštanů a jak na to: Každý kaštan nařízneme na vypouklé (špičatější) straně do tvaru písmene X. Zářez by měl být zhruba 2 cm dlouhý a 4 mm hluboký.

RADA: Jak upéct kaštany

2
Jedlé kaštany vařené: Do vroucí vody nasypeme nařízlé kaštany a na středním plameni vaříme 8-10 minut. Pak vodu slijeme, kaštany dáme do utěrky, pořádně pomačkáme, abychom porušili jejich skořápku a ještě hodně teplé oloupeme i se slupkou pod skořápkou (je nahořklá). Pokud neoloupeme ještě teplé, skořápka opět ztvrdne.

RADA: Jak oloupat kaštany?

3
Jedlé kaštany pečené na pánvi: Na středně rozehřátou pánev nasypeme nařízlé kaštany a za občasného promíchání a zatřesení pánví pečeme do ztmavnutí (ne zčernání) skořápky cca 10 minut, naříznuté kříže se nám začnou otevírat a pukat. Takto upečené kaštany po mírném zchladnutí oloupeme i se slupkou pod skořápkou.

RADA: Jak připravit domácí nutellu bez éček

4
Jedlé kaštany pečené v troubě: Pečeme v rozehřáté troubě na cca 200°C asi 10-15 minut. Kaštany v troubě ztmavnou a začnou pukat. Po vyndání necháme mírně zchladnout a ihned oloupeme i se slupkou pod skořápkou.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Vánoční likér z ledových  kaštanů

Vánoční likér z ledových kaštanů

Kaštany

Kaštany

Kandované kaštany

Kandované kaštany

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • LastOdds | 27. 11. 2016 15:45

    Já je jen naříznu a dám do mikrovlnky. Na každý kaštan 30 sekund. Dobu rozdělím na půl a mezi půlkami nechám kaštany minutku odstát. !když dobu přeženete, kaštany se vysuší a jsou pak tvrdé ;-) !

  • Milena | 27. 11. 2016 13:08

    Vařím kaštany jen ve vodě. Přijde mi to jednodušší, protože je nemusím hlídat, aby se nepřipálili a i se mi líp loupu. Taky je nařezávám a vodu nikdy nenasají. Nasypu je do hrnce, zaleju vodou a vařím asi pětadvacet třicet minut. Loupu je ještě horké stejně jako mandle a vyndavám si je z vody postupně, protože to jde líp. Máme je moc rádi, z kaštanů vařím i peču sladkosti. Třeba mufiny a sušenky jsou jsou z kaštanů vynikající.

  • Marie | 25. 11. 2016 18:32

    Blbost je že nasáknou vodu.Nenasáknou.Šlupka je tak na pevno že vodu dovnitř nepustí no a taky čerstvě nasbírané mají šlupky pružnější než ty co jsou v krámě jak dlouho.Spíš mi přijde blbost je vařit v papiňáku tak dlouho.

  • Marina | 25. 11. 2016 09:09

    Dobry den, nariznou kastany před varenim je blbost, kastany nasaknou vodu a ztraceji chut... Staci je povarit 34 min v papinaku vcelku, potom rozříznout napul podelne (vždy zacit od spodni casti) pak vydloubnout lzickou svetlou část (nemusi se vůbec loupat, je to ztrata casu) Vim o cem mluvim, pochazim z mist, kde se kastany pestuji a kde navic rostou i volne v lese...

  • Anna Doležalová | 25. 11. 2016 08:54

    Já mám nejraději kaštany v syrovém stavu. Jenom je sloupnu s hnědé kůže a nožíkem na loupání brambor je očistím od vnitřní slupky a potom jenom koušu. Takhle jsme to dělávali jako malé děti a dělám to dodneška. Zatím mám dobré zuby, syrové kaštany jsou dost tvrdé. :-P

  • Monika | 3. 11. 2016 06:18

    Jsou výborný a nejlepší jsou ještě teplý a super i při rekonvalescenci, to říkali teď v herbáři.

  • Ivana Žižková | 6. 10. 2016 20:31

    Kdysi dávno jsme si kaštany dávali na trzích v Německu. No a teď, když už se nechceme nikam štrachat si je několikrát za zimu upečeme doma.

  • robo | 25. 9. 2016 20:06

    malo by pomôcť prikriť hneď po vytiahnutí z rúry mokrou utierkov

  • Věra | 2. 1. 2016 11:02

    V troubě pečené jsou skvělé a dobře se loupají. :-)

  • Alí | 8. 1. 2015 20:54

    Mňam. Já je peču v troubě a pohoda.

  • tom | 8. 1. 2015 17:45

    Při pečení kaštanů mi většinou nejde oloupat chlupatá slupka pod dřevnatou. Kde dělám chybu: Děkuji

  • Katy | 5. 10. 2014 18:15

    Recpt je urcite fajn a vyzkousim ho. Omlouvam se, ale musim napsat i neco jineho, protoze jsem se rozhodla, ze to budu psat tak dlouho, dokud se to nezlepsi: slovni spojeni "aby jsme" neexistuje. Spravne je: abychom, případně hovorové "abysme". Take nepiseme "kdyby jsem", ale "kdybych", tak stejne abychom. Stalo by za to to v receptu opravit. Díky

  • recepty73
    recepty73 | 14. 1. 2014 12:20

    ...netuším, to se mi nikdy nestalo ...nejčerstvější budou asi ty, které si sami nasbíráme a nebo je musíme koupit tam, kde máme jistotu, že jdou na odbyt a nejsou ležákem...

  • martin | 13. 1. 2014 19:54

    a co když koupím ,zřejmě starší kousky a ztvrdnou tak,že se nedají jíst??jak je poznám,že jsou fakt čerstvé??

  • Kubíček | 30. 10. 2013 10:32

    Další ovce, které nikdo nevysvětlil princip mikrovlnky... Doufám, že takoví lidé brzy vymřou, abychom nemuseli číst tyto dementní komentáře... O:-)

  • bano | 26. 10. 2013 20:29

    Mikrovlnka narusi vsechny vyzivne a dulezite hodnoty!! Vitaminy a mineraly.

  • Pavla | 5. 10. 2013 18:31

    Jedlé kaštany jsou lahoda, nedalo mi to a trošku popátrala po jejich účincích. A není jich málo. Jejich přehled najdete na www.dify.cz/jedle-kastany-podzimni-pochoutka-pro-nase-zdravi

  • Milena | 27. 4. 2013 22:50

    Já kaštany nemusím a na chuť jim asi už ani nepřijdu, ale manžel je má velmi rád. Je to spíš podzimní záležitost, v Praze si je kupuje horké v papírovém kornoutu a doma mu je peču jedině v troubě. Vymoženost v podobě mikrovlnné trouby náš práh ještě nepřekročila.

  • Johanka | 9. 2. 2012 19:35

    Pečené kaštany miluju, přednost dávám určitě troubě, přijde mi to mnohem příjemnější :-) .

  • biggi-smajlik
    biggi-smajlik | 29. 11. 2011 13:07

    A to jste v žebříčku kuchařů mezi nejlepšími! :-\ To je teda ostuda na takouvou chytrou paní. Hodně vašich receptů už jsem četla a myslela jsem si že jste trochu... Víte jak to myslím. prostě chytrá! :-D

  • biggi-smajlik
    biggi-smajlik | 29. 11. 2011 13:05

    No. Je to děsně jednoduché. Tohle přeci zná každý! :-$ Jak říká paní Alena: Naříznu je a dám je do mikrovlnky. To si můžeme přečísti na obalu od těch kaštanů když si je koupíme! :-D

  • Kuba | 22. 10. 2011 21:40

    Souhlasím, 10 minut je málo!

  • pippiva
    pippiva | 20. 10. 2011 20:20

    .. mam blizko supermarket jehoz majitele si zakladaji prave na tom , ze u nich sezenes nekomercni veci. Jinak bych taky litala buh vi kde. :-\

  • pippiva
    pippiva | 20. 10. 2011 20:18

    Tak zkus pres internet http://www.zdravanota.com/med-kastanovych-kvetu-bio-p-994.html , ja mam stesti, ze

  • Alena | 20. 10. 2011 19:38

    já nevím,ale kaštany naříznu a dám je do mikrovlnky na 1 -2 min, je hotovo

  • recepty73
    recepty73 | 20. 10. 2011 19:21

    ...kaštanovou mouku jsem ještě neviděl, ale zajímalo by mě, jak chutná...ani na kaštanový med jsem zatím nenarazil a to se ptám kudy chodím ;-) ...

  • recepty73
    recepty73 | 20. 10. 2011 19:19

    ...nezáleží i na velikosti(kaštanů :-) )? ...já je dělám jen touhle dobou a to si je sám nasbírám, takže ani skořápka není tvrdá, uvařím nebo upeču a hned se snědí :-P , nikde je nekupuji, nijak neuskladňuji, ikdyž se skladovat prý dají uložené v písku, asi aby neztrácely vlhkost :-\ ... a taky rádi zaskakují v krku, dneska se zrovna dusil děda (je moc ukecaný :-D )...

  • pippiva
    pippiva | 20. 10. 2011 17:31

    Kastanovou mouku znam, ale zatim jsem ji nikdy nepouzila, to bude treba napravit :-D . Diky za informace :-)

  • Alice Jahnova | 20. 10. 2011 16:37

    Nekterym kastanum to opravdu nestaci, ale je druh urceny primo na vareni a tem staci i mensi doba varu nez 10 minut. Take zalezi na stari kastanu, zda jsou vyschle ci nikoli. Pippivo, krom jineho se vyrabi i mouka z kastanu, tu vrele doporucuji vyzkouset do vanocniho cukrovi.

  • pippiva
    pippiva | 20. 10. 2011 14:55

    Jirko, kastany se vari 30 az 40 minut, 10 minut je malo ;-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny Jednohubky Přílohy, pečivo a luštěniny Vánoce
Chuťovky Zdravě i chutně Přílohy Pečení Vaření Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Kaštany
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kuřecí roláda se špenátem

Kuřecí roláda se špenátem

Bramborové knedlíky se strouhankou

Bramborové knedlíky se strouhankou

Bílkový chlebíček II.

Bílkový chlebíček II.

Tvarohový biskupský chlebíček

Tvarohový biskupský chlebíček

Placičky z ovesných vloček II.

Placičky z ovesných vloček II.

Uruguayský hovězí rib-eye steak

Uruguayský hovězí rib-eye steak

Domácí chleba

Domácí chleba

Ostružinový řez

Ostružinový řez

Lečo s mletým masem

Lečo s mletým masem

Doporučujeme

30 minut
Citronové těstoviny s hráškem a lososem

Citronové těstoviny s hráškem a…

Hrnková bublanina s třešněmi

Hrnková bublanina s třešněmi

40 minut
Kofty s tzatziki

Kofty s tzatziki

80 minut
Cheesecake s třešněmi a drobenkou

Cheesecake s třešněmi a drobenkou

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

100 minut
Jahodové nanuky

Jahodové nanuky

20 minut
Poke bowl s lososem

Poke bowl s lososem

20 minut
Koláč s ricottou a bílou čokoládou

Koláč s ricottou a bílou čokoládou

Poslední sledované recepty

72
Dýňová tortila
Dýňová tortila
33
Máslové řízky
Máslové řízky
29
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
19
Česnečka s tvarůžky
Česnečka s tvarůžky
16
Pizza – Langoše
Pizza – Langoše

Zajímavé články

Perfektní ledová káva: Návod, jak ji připravit, a nejčastější chyby, které ji mohou pokazit
Perfektní ledová káva: Návod, jak ji připravit, a…
V hlavní roli sladká drobenka: Upečte si ovocný koláč, bublaninu, crumble, šneky nebo palačinky
V hlavní roli sladká drobenka: Upečte si ovocný…
Tortilla 5x jinak: S masovými kuličkami, pečenou zeleninou nebo v mexickém stylu
Tortilla 5x jinak: S masovými kuličkami, pečenou…
Ryby na grilu: Jak nejlépe připravit lososa, pstruha, makrelu nebo tuňáka?
Ryby na grilu: Jak nejlépe připravit lososa,…
3x moučník na víkend: Bleskový kelímkový koláč, rybízový koláč s tvarohem a luxusní roláda s třešněmi
3x moučník na víkend: Bleskový kelímkový koláč,…
AHA.cz Gregorová už nevydržela mlčet: Pravda o Ondřeji Brzobohatém

Gregorová už nevydržela mlčet: Pravda o Ondřeji Brzobohatém

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Terence Hill: Fešáka s modrýma očima proslavily westerny. Jak vypadá dnes?

Terence Hill: Fešáka s modrýma očima proslavily westerny. Jak vypadá dnes?

Blesk pro ženy Když podprsenka překáží: Tejpovací pásky na prsa jsou řešením nejen nevzhledných ramínek!

Když podprsenka překáží: Tejpovací pásky na prsa jsou řešením nejen nevzhledných ramínek!

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Festival Metronome Prague dnes vrcholí: Vystoupila Langerová i Rag'n'Bone Man!

Festival Metronome Prague dnes vrcholí: Vystoupila Langerová i Rag'n'Bone Man!

SportRevue.cz FOTO: Kdo má nejhezčí babu ve finské lize? Kokainový hříšník Jori Lehterä

FOTO: Kdo má nejhezčí babu ve finské lize? Kokainový hříšník Jori Lehterä

Maminka.cz Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Blesk Horoskopy Nejšikovnější znamení zvěrokruhu: Kdo má ruce ze zlata? A kdo naopak nevymění ani žárovku?

Nejšikovnější znamení zvěrokruhu: Kdo má ruce ze zlata? A kdo naopak nevymění ani žárovku?

Další doporučené recepty:

Jazyk naší Zdeny
Jazyk naší Zdeny
Ječná kaše s luštěninami, základní recept
Ječná kaše s luštěninami, základní…
Ječné oplatky, základní recept
Ječné oplatky, základní recept
Jedlé pexeso
Jedlé pexeso
Jedničkové rybí filé
Jedničkové rybí filé
Jednoduchá (nejen) žampionovo-smetanová omáčka - rychle a chutně
Jednoduchá (nejen) žampionovo-smetanová…
  • Recepty.cz
  • Jedlé kaštany - pečené, vařené
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact