Jedlé kaštany znali už naši předkové, kteří jim připisovali léčivé, téměř magické účinky. Dnes jsou kaštany známé pro svoji vysokou energetickou hodnotu a v různých podobách se konzumují po celém světě.
RADA: Jak upéct kaštany
RADA: Jak oloupat kaštany?
Já je jen naříznu a dám do mikrovlnky. Na každý kaštan 30 sekund. Dobu rozdělím na půl a mezi půlkami nechám kaštany minutku odstát. !když dobu přeženete, kaštany se vysuší a jsou pak tvrdé ;-) !
Vařím kaštany jen ve vodě. Přijde mi to jednodušší, protože je nemusím hlídat, aby se nepřipálili a i se mi líp loupu. Taky je nařezávám a vodu nikdy nenasají. Nasypu je do hrnce, zaleju vodou a vařím asi pětadvacet třicet minut. Loupu je ještě horké stejně jako mandle a vyndavám si je z vody postupně, protože to jde líp. Máme je moc rádi, z kaštanů vařím i peču sladkosti. Třeba mufiny a sušenky jsou jsou z kaštanů vynikající.
Blbost je že nasáknou vodu.Nenasáknou.Šlupka je tak na pevno že vodu dovnitř nepustí no a taky čerstvě nasbírané mají šlupky pružnější než ty co jsou v krámě jak dlouho.Spíš mi přijde blbost je vařit v papiňáku tak dlouho.
Dobry den, nariznou kastany před varenim je blbost, kastany nasaknou vodu a ztraceji chut... Staci je povarit 34 min v papinaku vcelku, potom rozříznout napul podelne (vždy zacit od spodni casti) pak vydloubnout lzickou svetlou část (nemusi se vůbec loupat, je to ztrata casu) Vim o cem mluvim, pochazim z mist, kde se kastany pestuji a kde navic rostou i volne v lese...
Já mám nejraději kaštany v syrovém stavu. Jenom je sloupnu s hnědé kůže a nožíkem na loupání brambor je očistím od vnitřní slupky a potom jenom koušu. Takhle jsme to dělávali jako malé děti a dělám to dodneška. Zatím mám dobré zuby, syrové kaštany jsou dost tvrdé. :-P
Jsou výborný a nejlepší jsou ještě teplý a super i při rekonvalescenci, to říkali teď v herbáři.
Kdysi dávno jsme si kaštany dávali na trzích v Německu. No a teď, když už se nechceme nikam štrachat si je několikrát za zimu upečeme doma.
malo by pomôcť prikriť hneď po vytiahnutí z rúry mokrou utierkov
V troubě pečené jsou skvělé a dobře se loupají. :-)
Mňam. Já je peču v troubě a pohoda.
Při pečení kaštanů mi většinou nejde oloupat chlupatá slupka pod dřevnatou. Kde dělám chybu: Děkuji
Recpt je urcite fajn a vyzkousim ho. Omlouvam se, ale musim napsat i neco jineho, protoze jsem se rozhodla, ze to budu psat tak dlouho, dokud se to nezlepsi: slovni spojeni "aby jsme" neexistuje. Spravne je: abychom, případně hovorové "abysme". Take nepiseme "kdyby jsem", ale "kdybych", tak stejne abychom. Stalo by za to to v receptu opravit. Díky
...netuším, to se mi nikdy nestalo ...nejčerstvější budou asi ty, které si sami nasbíráme a nebo je musíme koupit tam, kde máme jistotu, že jdou na odbyt a nejsou ležákem...
a co když koupím ,zřejmě starší kousky a ztvrdnou tak,že se nedají jíst??jak je poznám,že jsou fakt čerstvé??
Další ovce, které nikdo nevysvětlil princip mikrovlnky... Doufám, že takoví lidé brzy vymřou, abychom nemuseli číst tyto dementní komentáře... O:-)
Mikrovlnka narusi vsechny vyzivne a dulezite hodnoty!! Vitaminy a mineraly.
Jedlé kaštany jsou lahoda, nedalo mi to a trošku popátrala po jejich účincích. A není jich málo. Jejich přehled najdete na www.dify.cz/jedle-kastany-podzimni-pochoutka-pro-nase-zdravi
Já kaštany nemusím a na chuť jim asi už ani nepřijdu, ale manžel je má velmi rád. Je to spíš podzimní záležitost, v Praze si je kupuje horké v papírovém kornoutu a doma mu je peču jedině v troubě. Vymoženost v podobě mikrovlnné trouby náš práh ještě nepřekročila.
Pečené kaštany miluju, přednost dávám určitě troubě, přijde mi to mnohem příjemnější :-) .
A to jste v žebříčku kuchařů mezi nejlepšími! :-\ To je teda ostuda na takouvou chytrou paní. Hodně vašich receptů už jsem četla a myslela jsem si že jste trochu... Víte jak to myslím. prostě chytrá! :-D
No. Je to děsně jednoduché. Tohle přeci zná každý! :-$ Jak říká paní Alena: Naříznu je a dám je do mikrovlnky. To si můžeme přečísti na obalu od těch kaštanů když si je koupíme! :-D
Souhlasím, 10 minut je málo!
.. mam blizko supermarket jehoz majitele si zakladaji prave na tom , ze u nich sezenes nekomercni veci. Jinak bych taky litala buh vi kde. :-\
Tak zkus pres internet http://www.zdravanota.com/med-kastanovych-kvetu-bio-p-994.html , ja mam stesti, ze
já nevím,ale kaštany naříznu a dám je do mikrovlnky na 1 -2 min, je hotovo
...kaštanovou mouku jsem ještě neviděl, ale zajímalo by mě, jak chutná...ani na kaštanový med jsem zatím nenarazil a to se ptám kudy chodím ;-) ...
...nezáleží i na velikosti(kaštanů :-) )? ...já je dělám jen touhle dobou a to si je sám nasbírám, takže ani skořápka není tvrdá, uvařím nebo upeču a hned se snědí :-P , nikde je nekupuji, nijak neuskladňuji, ikdyž se skladovat prý dají uložené v písku, asi aby neztrácely vlhkost :-\ ... a taky rádi zaskakují v krku, dneska se zrovna dusil děda (je moc ukecaný :-D )...
Kastanovou mouku znam, ale zatim jsem ji nikdy nepouzila, to bude treba napravit :-D . Diky za informace :-)
Nekterym kastanum to opravdu nestaci, ale je druh urceny primo na vareni a tem staci i mensi doba varu nez 10 minut. Take zalezi na stari kastanu, zda jsou vyschle ci nikoli. Pippivo, krom jineho se vyrabi i mouka z kastanu, tu vrele doporucuji vyzkouset do vanocniho cukrovi.