• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Ječné oplatky, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Ječné oplatky, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 120 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Ječné oplatky, základní recept
Ječné oplatky, základní recept
Ječné oplatky, základní recept
Ječné oplatky, základní recept
Ječné oplatky, základní recept
Ječné oplatky, základní recept
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 300
      g kroupy ječné
    • 300
      ml vařící voda
    • 5
      ml olivový olej
    • 2
      špetka sůl

Postup přípravy receptu

1
Umlít vyprané kroupy šrotovníkem, 3 jemnějšími průchody, na směs hrubé mouky a krupice (do zásoby). Příprava krup viz níže.
2
Ohřát vodu do začátku slyšitelného bublání. V menší míse smíchat směs mouky, krupice se solí. Na dno větší mísy nasypat vrstvu mouky, zalít dávkou vody. Střídat vrstvy mouky a vody pro rychlé nasáknutí vody a vypracování těsta. Promíchat lžicí. Vypracovat těsto, hníst 8-10 minut.
3
Oškrábnout z rukou a z mísy škrablíky, zapracovat je do těsta. Těsto umístit spárami dolů na malý talířek. Na střední talířek nalít lžíci vody, umístit talířek s těstem a zakrýt miskou s hranou na středním talířku proti osychání. Nechat odležet v chladničce 12 - 22 hodin.
4
Těsto vyndat z ledničky 4 hodiny před začátkem pečení pro mírné ohřátí. Rozdělit na 4 díly, zakrýt proti osychání. Opatrně zamačkat hrany do tvaru koule, bez překládání vrstev. Podle potřeby pomoučit (žitná hladká mouka). Na plastové desce (na dřevu těsto vysychá a lepí se) vypracovanou kouli celou dlaní kolébavým pohybem mírně rozmáčknout na malý disk. Na okraji vznikají trhliny, roztřepení. Trhliny smačkávat zpátky dohromady. Rozmačkat disk ohybem dlaně v zápěstí z jednoho okraje na druhý na střední placku. Skladovat pomoučené ve sloupečku na talířku zakryté. Po částečném rozválení válečkem na středně velkou placku vytvořit palcem a přitisklým ukazováčkem ostřejší roh. Promnutím celého obvodu placky prsty obou rukou místně prohníst a spojit potrhaný okraj. Placka je mírně lepivá, pomoučení zvlhne během rozválení na průměr 18 cm, kontrolovat přikládáním talířku. Tloušťka kolem 2,5 mm.
5
Péct placky na předehřáté pánvi na sucho (smalt, nebo teflon - viz níže) s pokličkou. Nastavit ohřev na střední plamen (první 1-2 placky jsou zkušební). Péct na smaltované pánvi strana A 2m 20 s + 1 m 20 s, + 1 m 20 s, + 1 m 20 s, B1 m 20 s + 1 m 20 s (dle propečení + 1 m 20 s) obě strany péct postupně podle propečení, vyklepat včas vodu z pokličky proti lehkému přilepení placky. Placky téměř nemění barvu. Postupně vysychají, tuhnou při zvednutí. Nejvýraznější změna jsou světle hnědé flíčky.
6
Upečenou placku nechat chladnout na trojúhelníku ze lžiček na talíři. Více placek nechat ve sloupečku. Nechat chladnout do 2 hodin od pečení. Po upečení placky ztuhnou a ztvrdnou na oplatky. Skladovat v chladničce 3 dny, v mrazáku v sáčku 14 dní. Placky v mrazáku osychají velmi málo.
7
Poznámka autora receptu: Název barley flatbread, roti, chapati. Výsledek je podle použité suroviny. Umleté směs je blíž krupici než mouce. Při použití studené vody má být výsledek měkčí.
8
Poznámka 2 - zpracováí mouky z krup. Vyprat kroupy ve sklenici se šroubovacím víčkem, lze míchat tenkým držadlem příboru. Podle množství. Celkem vyprat nejméně 5x, až nebude voda výrazně zakalená. Vyprané krupy rozprostřít v tenké vrstvě například na plech na pečení (300g/plech). Sušit, nejlépe na slunci, 2,5-3 hodiny do sucha, až kroupy nelepí.
9
Umlít na více jemnějších průchodů ve šrotovníku, postupně na menší částice. Jemnější směs je po umletí na mlýnku na mák - hrubá mouka. Nutná pro snadné zažití. Kroupy nasákly asi +6% vody, proto je lepší usušit mouku na mírném teple pro odstranění zbytkové vlhkosti. Sušit lze v nádobě se silnostěnnným dnem (nerezový hrnec se sendvičovým dnem, litinová pánev a pod.). Pražit nejmírnějším ohřevem, občas míchat, lze přikrýt pokličkou. Podle vysrážené vlhkosti na pokličce lze kontrolovat postupné sušení. Odstraňovat vlhkost z pokličky, proti skápnutí vody do mouky. Také lze kontrolovat páru nad moukou. Když je změněná vůně z vlhké na pečenou, je již mouka vysušená. Sušení může trvat 25-30 minut. Suchá mouka má změnu hmotnosti asi -4% oproti začátku. Mouka bez sušení může při pokojové teplotě zplesnivět.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Ovesno ječné placky (křupavé), základní recept

Ovesno ječné placky (křupavé),…

Sladké oplatky

Sladké oplatky

Dosa indická falešná (palačinka), základní recept

Dosa indická falešná (palačinka),…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Chléb & placky
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Kroupy Olivový olej Sůl Vařící voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Plněné krůtí stehno

Plněné krůtí stehno

Hovězí na červeném víně

Hovězí na červeném víně

Bulharská pomazánka

Bulharská pomazánka

Ananasové řezy

Ananasové řezy

Pumpkin Soup - Dýňová polévka

Pumpkin Soup - Dýňová polévka

Rýžový pilaf

Rýžový pilaf

Špaldové housky

Špaldové housky

Bulgurové rizoto s hlívou

Bulgurové rizoto s hlívou

Pizza z celozrnné mouky

Pizza z celozrnné mouky

Doporučujeme

30 minut
Srbské rizoto

Srbské rizoto

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

60 minut
Jahodovo-rebarborový koláč

Jahodovo-rebarborový koláč

50 minut
Pizza s chřestem a parmskou šunkou

Pizza s chřestem a parmskou šunkou

70 minut
Křehké galetky s rebarborou

Křehké galetky s rebarborou

30 minut
Bramborový salát s koprem a slaninou

Bramborový salát s koprem a slaninou

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

70 minut
Koláč z rebarbory

Koláč z rebarbory

50 minut
Pečená vepřová žebra se salsou verde a kukuřicí

Pečená vepřová žebra se salsou verde…

Poslední sledované recepty

31
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
21
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
19
Asijské nudle s restovanou zeleninou
Asijské nudle s…
19
Koprovka s vejcem
Koprovka s vejcem
18
Špagety se zeleninovou omáčkou a mletým masem
Špagety se zeleninovou…

Zajímavé články

Pečivo z mrazáku? Díky tomuhle triku bude opět krásně křupavé
Pečivo z mrazáku? Díky tomuhle triku bude opět…
Vyhlaste boj celulitidě! Zbavte se pomerančové kůry přírodní a chutnou cestou
Vyhlaste boj celulitidě! Zbavte se pomerančové…
Samosběr jahod: Velký průvodce míst, kde za čerstvé jahody ušetříte polovinu ceny z obchodu
Samosběr jahod: Velký průvodce míst, kde za…
Jamie Oliver slaví 50! Geniální kuchař, který první knihu přečetl až před čtyřicítkou
Jamie Oliver slaví 50! Geniální kuchař, který…
13 receptů na rychlý oběd do půl hodiny!
13 receptů na rychlý oběd do půl hodiny!
AHA.cz Veronika Macková po rozchodu s Čermákem: Musela vyhledat pomoc

Veronika Macková po rozchodu s Čermákem: Musela vyhledat pomoc

Mimibazar První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

Dáma.cz Která znamení by spolu neměla chodit, a už vůbec ne žít? Těmto to nebude fungovat!

Která znamení by spolu neměla chodit, a už vůbec ne žít? Těmto to nebude fungovat!

Blesk pro ženy Míša Salák nám otevřela dveře do svého šatníku: Manžel říká, že se oblékám jako moje máma!

Míša Salák nám otevřela dveře do svého šatníku: Manžel říká, že se oblékám jako moje máma!

Ženy.cz Test osobnosti: Jaký módní styl vás vystihuje?

Test osobnosti: Jaký módní styl vás vystihuje?

Blesk.cz Paralympionik Ježek ze StarDance: Rozverná manželka na svatbě ukázala vše!

Paralympionik Ježek ze StarDance: Rozverná manželka na svatbě ukázala vše!

SportRevue.cz FOTO: 32 (ex)manželek a (ex)přítelkyň anglických (ex)fotbalistů

FOTO: 32 (ex)manželek a (ex)přítelkyň anglických (ex)fotbalistů

Maminka.cz Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která nesnášejí kritiku: Kdo se hned urazí?

5 znamení zvěrokruhu, která nesnášejí kritiku: Kdo se hned urazí?

Další doporučené recepty:

Jazýčky
Jazýčky
Jazyk naší Zdeny
Jazyk naší Zdeny
Ječná kaše s luštěninami, základní recept
Ječná kaše s luštěninami, základní…
Jedlé kaštany - pečené, vařené
Jedlé kaštany - pečené, vařené
Jedlé pexeso
Jedlé pexeso
Jedničkové rybí filé
Jedničkové rybí filé
  • Recepty.cz
  • Ječné oplatky, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact