• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Ječná kaše s luštěninami, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Ječná kaše s luštěninami, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 80 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Ječná kaše s luštěninami, základní recept
Ječná kaše s luštěninami, základní recept
Ječná kaše s luštěninami, základní recept
Ječná kaše s luštěninami, základní recept
Ječná kaše s luštěninami, základní recept
Ječná kaše s luštěninami, základní recept
Ječná kaše s luštěninami, základní recept
5fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 120
      g krupice ječná (rozemleté kroupy)
    • 70
      g zelená čočka nebo hnědá
    • 1100
      ml voda
    • 2
      lžička sůl
    • 2
      lžička olivový olej

Postup přípravy receptu

1
Utlouct ječné kroupy v hmoždíři, nebo je umlít ve šrotovníku. (Lze umlít do zásoby na 2 měsíce). Namočit na 5 - 12 hod ve sklenici se šroubovacím víčkem.
2
Přebranou čočku namočit na 10 minut, sypat do vařicí osolené vody 500 ml. Vařit 15 minut mírným varem. Konec varu je klesnutí plovoucích čoček dolů. Slít vodu.
3
Rozmíchat krupici ve sklenici tenkým držátkem lžíce. 1x vyprat - jako v pračce, otáčet a protřásat (4-6 x). Slít vodu přes sítko. Vařit krupici ze studené vody 600 ml, ohřát silným ohřevem, solit po začátku varu. Vařit velmi mírným varem 15 minut (proti připalování). Krupice je dost slepená, bublá již od začátku varu podle intenzity ohřevu. Občas míchat. Konec varu je "jezírko" vody na hladině.
4
Na porci čočky v misce 1 - 1,2 l nalít přibližně 7,5 naběračky. Omastit kaši olivovým olejem. Zakrýt proti osychání, nechat chladnout 12 - 15 minut. Chladnutí po uvaření je lepší pro snesitelnou teplotu jídla. Kaše obsahuje víc vody než talíř polévky.
5
Poznámka autora receptu: Názvy: bygggrøt, genfo, ga'at, geat, gheat, marca, marqaa. Moučná je talbina. Řecky-ptisáni, latinsky-pulmentum, puls. Jedná se o jídlo ze starověku - mohlo jít o jídlo gladiátorů, legionářů. Lze kombinovat i s hrachem (zeleným, žlutým), cizrnou, boby (vikev bob) nebo s fazolemi (nejsou ze starověku, ale z ameriky). Nebo pro změnu jde jíst s krůtím masem, či rybím (makrela, treska, sleď). Hlavní výhodou kaše z krupice je doba na jídlo 25 - 30 minut. V porovnání jídlo ze samotných krup může být až 55 minut. Rozdíly v zažití: kroupy - lepší chuť, obtížnější a delší trávení (nutné kousat), krupice - méně chutné, snazší a delší zažití. Výhodou je zachování obsahu vlákniny. Oproti kroupám je úspora času za měsíc.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept

Ovesná kaše s mákem (overnight oats,…

Jáhlová kaše s hrachem, základní recept

Jáhlová kaše s hrachem, základní…

Dhál indický, falešný (čočková kaše s rýží), základní recept

Dhál indický, falešný (čočková kaše s…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Luštěniny Čočka
Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Krupice Olivový olej Sůl Voda Zelená čočka
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Brokolicový salát s tuňákem

Brokolicový salát s tuňákem

Lasagne s rajčaty

Lasagne s rajčaty

Salát z krabích tyčinek s majonézou

Salát z krabích tyčinek s majonézou

Ovesné sušenky s jablky a čokoládou

Ovesné sušenky s jablky a čokoládou

Mrkvová-pažitková pomazánka

Mrkvová-pažitková pomazánka

Pštrosí maso s rozmarýnem

Pštrosí maso s rozmarýnem

Jogurtovo-kakaový koláč (řezy)

Jogurtovo-kakaový koláč (řezy)

Kokosovo-tvarohová roláda

Kokosovo-tvarohová roláda

Avokadová pomazánka s uzeným lososem

Avokadová pomazánka s uzeným lososem

Doporučujeme

20 minut
Marinované řecké kuře

Marinované řecké kuře

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Poslední sledované recepty

102
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami
Vepřové s mrkví, hráškem…
56
Jednoduchý jahodový koláč
Jednoduchý jahodový koláč
44
Zapečené kroupy s brambory a žampiony
Zapečené kroupy s…
37
Zapečené těstoviny se sýrem a kuřetem
Zapečené těstoviny se…
21
Piškotová roláda univerzální
Piškotová roláda…

Zajímavé články

Grilovaná zelenina: Jak ji připravit, aby chutnala božsky?
Grilovaná zelenina: Jak ji připravit, aby…
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených polévek
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených…
KVÍZ: Jak zdatný jste houbař? Otestujte se!
KVÍZ: Jak zdatný jste houbař? Otestujte se!
Osvěžující snídaňová smoothie: Odstartujte horký letní den svěžím a zdravým drinkem
Osvěžující snídaňová smoothie: Odstartujte horký…
Dokonalý smažák: 4 triky, aby se neroztekl na pánvi
Dokonalý smažák: 4 triky, aby se neroztekl na…
AHA.cz Nedvěd po večerech bez Dary: Idylka se hroutí

Nedvěd po večerech bez Dary: Idylka se hroutí

Mimibazar Micelární voda: Více než jen odlíčení? Zjistěte, proč si ji zamilovaly miliony žen

Micelární voda: Více než jen odlíčení? Zjistěte, proč si ji zamilovaly miliony žen

Dáma.cz Povislé paže: Co je způsobuje a jak s tím bojovat?

Povislé paže: Co je způsobuje a jak s tím bojovat?

Blesk pro ženy Kraťasy a široká stehna? Klidně, když víte, po jakých sáhnout!

Kraťasy a široká stehna? Klidně, když víte, po jakých sáhnout!

Ženy.cz Chození pěšky mi změnilo život. Přestalo mě bolet břicho a zlepšila se mi psychika

Chození pěšky mi změnilo život. Přestalo mě bolet břicho a zlepšila se mi psychika

Blesk.cz Hvězdy v slzách po smrti zpěváka Dopity (†77):  Burešová mu vyznala lásku! Truchlí i Hůlka, Ruml a další

Hvězdy v slzách po smrti zpěváka Dopity (†77): Burešová mu vyznala lásku! Truchlí i Hůlka, Ruml a další

SportRevue.cz VIDEO: 10 nejkrásnějších tenistek všech dob. Světu vládnou slovanské holky

VIDEO: 10 nejkrásnějších tenistek všech dob. Světu vládnou slovanské holky

Maminka.cz Herečka Pavla Vitázková v upřímné zpovědi o vážné nemoci své dcery: Barunka byla na pokraji smrti, osvěta je nutnost!

Herečka Pavla Vitázková v upřímné zpovědi o vážné nemoci své dcery: Barunka byla na pokraji smrti, osvěta je nutnost!

Blesk Horoskopy Největší pedanti a puntičkáři z celého zvěrokruhu: Kdo je opravdu nesnesitelný?

Největší pedanti a puntičkáři z celého zvěrokruhu: Kdo je opravdu nesnesitelný?

Další doporučené recepty:

Játrovková pomazánka
Játrovková pomazánka
Jazýčky
Jazýčky
Jazyk naší Zdeny
Jazyk naší Zdeny
Ječné oplatky, základní recept
Ječné oplatky, základní recept
Jedlé kaštany - pečené, vařené
Jedlé kaštany - pečené, vařené
Jedlé pexeso
Jedlé pexeso
  • Recepty.cz
  • Ječná kaše s luštěninami, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact