• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Ječná kaše s luštěninami, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Ječná kaše s luštěninami, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 80 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Ječná kaše s luštěninami, základní recept
Ječná kaše s luštěninami, základní recept
Ječná kaše s luštěninami, základní recept
Ječná kaše s luštěninami, základní recept
Ječná kaše s luštěninami, základní recept
Ječná kaše s luštěninami, základní recept
Ječná kaše s luštěninami, základní recept
Ječná kaše s luštěninami, základní recept
6fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 120
      g krupice ječná (rozemleté kroupy)
    • 70
      g zelená čočka nebo hnědá
    • 1100
      ml voda
    • 2
      lžička sůl
    • 2
      lžička olivový olej

Postup přípravy receptu

1
Utlouct ječné kroupy v hmoždíři, nebo je umlít ve šrotovníku. (Lze umlít do zásoby na 2 měsíce). Namočit na 5 - 12 hod ve sklenici se šroubovacím víčkem.
2
Přebranou čočku namočit na 20 minut, sypat do vařicí osolené vody 500 ml. Vařit 15 minut mírným varem. Konec varu je klesnutí plovoucích čoček dolů. Slít vodu.
3
Rozmíchat krupici ve sklenici tenkým držátkem lžíce. 1x vyprat - jako v pračce, otáčet a protřásat (4-6 x). Slít vodu přes sítko. Vařit krupici ze studené vody 600 ml, ohřát silným ohřevem, solit po začátku varu. Vařit velmi mírným varem 15 minut (proti připalování). Krupice je dost slepená, bublá již od začátku varu podle intenzity ohřevu. Občas míchat. Konec varu je "jezírko" vody na hladině.
4
Na porci čočky v misce 1 - 1,2 l nalít přibližně 7,5 naběračky. Omastit kaši olivovým olejem. Zakrýt proti osychání, nechat chladnout 12 - 15 minut. Chladnutí po uvaření je lepší pro snesitelnou teplotu jídla. Kaše obsahuje víc vody než talíř polévky.
5
Poznámka autora receptu: Názvy: bygggrøt, genfo, ga'at, geat, gheat, marca, marqaa. Moučná je talbina. Řecky-ptisáni, latinsky-pulmentum, puls. Jedná se o jídlo ze starověku - mohlo jít o jídlo gladiátorů, legionářů. Lze kombinovat i s hrachem (zeleným, žlutým), cizrnou, boby (vikev bob) nebo s fazolemi (nejsou ze starověku, ale z ameriky). Nebo pro změnu jde jíst s krůtím masem, či rybím (makrela, treska, sleď). Hlavní výhodou kaše z krupice je doba na jídlo 25 - 30 minut. V porovnání jídlo ze samotných krup může být až 55 minut. Rozdíly v zažití: kroupy - lepší chuť, obtížnější a delší trávení (nutné kousat), krupice - méně chutné, snazší a delší zažití. Výhodou je zachování obsahu vlákniny. Oproti kroupám je úspora času za měsíc.
6
Poznámka 2: Kratší namočení je pro měkčí, moučnatou čočku (vypraný prach). Pro tvrdší čočku je potřeba namočení 30 minut a vařit 20 minut. Pro úsporu času lze pouze na vrstvu luštěnin nalít vrstvu ječné kaše. Promíchání je až při jídlu.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept

Ovesná kaše s mákem (overnight oats,…

Jáhlová kaše s hrachem, základní recept

Jáhlová kaše s hrachem, základní…

Dhál indický, falešný (čočková kaše s rýží), základní recept

Dhál indický, falešný (čočková kaše s…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Luštěniny Čočka
Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Krupice Olivový olej Sůl Voda Zelená čočka
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Musaka z lilku - Balkán

Musaka z lilku - Balkán

Pomazánka s rajčetem

Pomazánka s rajčetem

Dietní bramborový salát bez majonézy a jogurtu

Dietní bramborový salát bez majonézy…

Treska na gril

Treska na gril

Krkovička pečená s játry a cibulí

Krkovička pečená s játry a cibulí

Lívance z podmáslí s borůvkami a javorovým sirupem

Lívance z podmáslí s borůvkami a…

Hovězí s houbovou omáčkou a knedlíky

Hovězí s houbovou omáčkou a knedlíky

Čokoládové brownies s marshmallows

Čokoládové brownies s marshmallows

Halloumi z grilu na salátu

Halloumi z grilu na salátu

Doporučujeme

20 minut
Čočkový dhál

Čočkový dhál

20 minut
Dýňová polévka s hruškami

Dýňová polévka s hruškami

45 minut
Bramboračka s bylinkovými noky

Bramboračka s bylinkovými noky

40 minut
Houbová omáčka II.

Houbová omáčka II.

30 minut
Krupicový dezert se švestkovým rozvarem

Krupicový dezert se švestkovým…

30 minut
Topinky se smaženicí

Topinky se smaženicí

40 minut
Nepečený jablkový dort

Nepečený jablkový dort

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

40 minut
Houbový guláš

Houbový guláš

Poslední sledované recepty

143
Cuketové placičky s žervé
Cuketové placičky s žervé
90
Kančí guláš s bramborami
Kančí guláš s bramborami
88
Rybí karbanátky se salátem
Rybí karbanátky se…
70
Krupicový dezert se švestkovým rozvarem
Krupicový dezert se…
69
Zapečené croissanty s kadeřávkem
Zapečené croissanty s…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: 5 rychlých a originálních večeří z brambor
Od pondělí do pátku: 5 rychlých a originálních…
7 českých podzimních superpotravin: Jsou levné, pochutnáte si na nich a někdy dokáží i zázraky
7 českých podzimních superpotravin: Jsou levné,…
Nejkrásnější houbové dorty: Originální sladkosti, které potěší nejen vášnivé houbaře
Nejkrásnější houbové dorty: Originální sladkosti,…
Šípky jsou skvělé na imunitu i v kuchyni: 4 recepty, jak je chutně využít
Šípky jsou skvělé na imunitu i v kuchyni: 4…
Nejkrásnější podzimní věnce z jedlých surovin: Krása a kreativita v jednom
Nejkrásnější podzimní věnce z jedlých surovin:…
AHA.cz Bohdalová ve společnosti: Tajemný doprovod vzbudil otázky

Bohdalová ve společnosti: Tajemný doprovod vzbudil otázky

Mimibazar Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Dáma.cz Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Blesk pro ženy Ofiny jsou zpět! Jaký typ bude hitem tohoto podzimu?

Ofiny jsou zpět! Jaký typ bude hitem tohoto podzimu?

Ženy.cz Lidi, vzpamatujte se! Proč už nikdo nemá normální vztah k jídlu?

Lidi, vzpamatujte se! Proč už nikdo nemá normální vztah k jídlu?

Blesk.cz Oktopus výrazně omlazuje: Přichází další Švehlík! Vzdálený příbuzný Aloise i Davida

Oktopus výrazně omlazuje: Přichází další Švehlík! Vzdálený příbuzný Aloise i Davida

SportRevue.cz Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Maminka.cz Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Blesk Horoskopy Ezoterické rituály na podzimní rovnodennost: Jak přilákat lásku a hojnost?

Ezoterické rituály na podzimní rovnodennost: Jak přilákat lásku a hojnost?

Další doporučené recepty:

Játrovková pomazánka
Játrovková pomazánka
Jazýčky
Jazýčky
Jazyk naší Zdeny
Jazyk naší Zdeny
Ječné oplatky, základní recept
Ječné oplatky, základní recept
Jedlé kaštany - pečené, vařené
Jedlé kaštany - pečené, vařené
Jedlé pexeso
Jedlé pexeso
  • Recepty.cz
  • Ječná kaše s luštěninami, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact