• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Ječná kaše s luštěninami, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Ječná kaše s luštěninami, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 80 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Ječná kaše s luštěninami, základní recept
Ječná kaše s luštěninami, základní recept
Ječná kaše s luštěninami, základní recept
Ječná kaše s luštěninami, základní recept
Ječná kaše s luštěninami, základní recept
Ječná kaše s luštěninami, základní recept
Ječná kaše s luštěninami, základní recept
5fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 120
      g krupice ječná (rozemleté kroupy)
    • 70
      g zelená čočka nebo hnědá
    • 1100
      ml voda
    • 2
      lžička sůl
    • 2
      lžička olivový olej

Postup přípravy receptu

1
Utlouct ječné kroupy v hmoždíři, nebo je umlít ve šrotovníku. (Lze umlít do zásoby na 2 měsíce). Namočit na 5 - 12 hod ve sklenici se šroubovacím víčkem.
2
Přebranou čočku namočit na 10 minut, sypat do vařicí osolené vody 500 ml. Vařit 15 minut mírným varem. Konec varu je klesnutí plovoucích čoček dolů. Slít vodu.
3
Rozmíchat krupici ve sklenici tenkým držátkem lžíce. 1x vyprat - jako v pračce, otáčet a protřásat (4-6 x). Slít vodu přes sítko. Vařit krupici ze studené vody 600 ml, ohřát silným ohřevem, solit po začátku varu. Vařit velmi mírným varem 15 minut (proti připalování). Krupice je dost slepená, bublá již od začátku varu podle intenzity ohřevu. Občas míchat. Konec varu je "jezírko" vody na hladině.
4
Na porci čočky v misce 1 - 1,2 l nalít přibližně 7,5 naběračky. Omastit kaši olivovým olejem. Zakrýt proti osychání, nechat chladnout 12 - 15 minut. Chladnutí po uvaření je lepší pro snesitelnou teplotu jídla. Kaše obsahuje víc vody než talíř polévky.
5
Poznámka autora receptu: Názvy: bygggrøt, genfo, ga'at, geat, gheat, marca, marqaa. Moučná je talbina. Řecky-ptisáni, latinsky-pulmentum, puls. Jedná se o jídlo ze starověku - mohlo jít o jídlo gladiátorů, legionářů. Lze kombinovat i s hrachem (zeleným, žlutým), cizrnou, boby (vikev bob) nebo s fazolemi (nejsou ze starověku, ale z ameriky). Nebo pro změnu jde jíst s krůtím masem, či rybím (makrela, treska, sleď). Hlavní výhodou kaše z krupice je doba na jídlo 25 - 30 minut. V porovnání jídlo ze samotných krup může být až 55 minut. Rozdíly v zažití: kroupy - lepší chuť, obtížnější a delší trávení (nutné kousat), krupice - méně chutné, snazší a delší zažití. Výhodou je zachování obsahu vlákniny. Oproti kroupám je úspora času za měsíc.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept

Ovesná kaše s mákem (overnight oats,…

Jáhlová kaše s hrachem, základní recept

Jáhlová kaše s hrachem, základní…

Dhál indický, falešný (čočková kaše s rýží), základní recept

Dhál indický, falešný (čočková kaše s…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Luštěniny Čočka
Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Krupice Olivový olej Sůl Voda Zelená čočka
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Studentské rychlolangoše

Studentské rychlolangoše

Čočková polévka s kořenovou zeleninou

Čočková polévka s kořenovou zeleninou

Whiskey Sour - koktejl

Whiskey Sour - koktejl

Smetanovo-křenová nebo česneková pochoutka - pomazánka

Smetanovo-křenová nebo česneková…

Penne quattro formaggi

Penne quattro formaggi

Pudinkové řezy čtyř barev se zakysanou smetanou

Pudinkové řezy čtyř barev se…

Celerová krémová polévka

Celerová krémová polévka

Škvarkové placky s jogurtem

Škvarkové placky s jogurtem

Vláčný makovník / makovec

Vláčný makovník / makovec

Doporučujeme

20 minut
Francouzské brambory podle časopisu F.O.O.D.

Francouzské brambory podle časopisu F…

45 minut
Pravé maďarské lečo

Pravé maďarské lečo

20 minut
Cuketová polévka s mátou a hráškem

Cuketová polévka s mátou a hráškem

300 minut
Švestková povidla

Švestková povidla

80 minut
Švestkový koláč s vanilkovým krémem

Švestkový koláč s vanilkovým krémem

50 minut
Roláda s mletým masem a zeleninou

Roláda s mletým masem a zeleninou

30 minut
Cuketovomrkvové placky

Cuketovomrkvové placky

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

Poslední sledované recepty

35
Hruškový závin II.
Hruškový závin II.
28
Pravé maďarské lečo
Pravé maďarské lečo
28
Kuřecí kaldoun - polévka
Kuřecí kaldoun - polévka
27
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
25
Houbové škvarky z václavek či bedel
Houbové škvarky z…

Zajímavé články

Letní mlsání? Pojďte na to chytře
Letní mlsání? Pojďte na to chytře
Krémová cuketová polévka 5x jinak: Je pěkně hustá i bez jíšky a chutná i těm, kteří cuketu moc nemusí
Krémová cuketová polévka 5x jinak: Je pěkně hustá…
Guláš na 5 způsobů: Uvařte si chalupářskou klasiku v jednom „kotlíku“
Guláš na 5 způsobů: Uvařte si chalupářskou…
Samosběry ve Vraňanech nekončí – přichází ovocná a zeleninová vlna léta!
Samosběry ve Vraňanech nekončí – přichází ovocná…
Snídaně, kterou milovala princezna Diana: Je zdravá, rychlá a stala se hitem sociálních sítí
Snídaně, kterou milovala princezna Diana: Je…
AHA.cz Vojta Dyk: Dělá rodině ostudu, děti se za něho stydí

Vojta Dyk: Dělá rodině ostudu, děti se za něho stydí

Mimibazar Discgolf: Sport pro každého, který dobývá Česko

Discgolf: Sport pro každého, který dobývá Česko

Dáma.cz Nevkusné devadesátky: Seriály, kapely, jídlo i móda, za které se dodnes stydíme

Nevkusné devadesátky: Seriály, kapely, jídlo i móda, za které se dodnes stydíme

Blesk pro ženy Alena Vránová slaví úctyhodných 93 let! Obdivuhodná žena, která se vám vryje pod kůži

Alena Vránová slaví úctyhodných 93 let! Obdivuhodná žena, která se vám vryje pod kůži

Ženy.cz První trimestr? Peklo, před kterým mě nikdo nevaroval

První trimestr? Peklo, před kterým mě nikdo nevaroval

Blesk.cz Jiří Krampol (†87): Detaily posledního rozloučení!

Jiří Krampol (†87): Detaily posledního rozloučení!

SportRevue.cz FOTO: Amálie Švábíková a 35 dalších nejhezčích (ex)atletek posledních sezon

FOTO: Amálie Švábíková a 35 dalších nejhezčích (ex)atletek posledních sezon

Maminka.cz Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Blesk Horoskopy Největší skeptici zvěrokruhu: Kdo neustále o všem pochybuje a každého podezírá?

Největší skeptici zvěrokruhu: Kdo neustále o všem pochybuje a každého podezírá?

Další doporučené recepty:

Játrovková pomazánka
Játrovková pomazánka
Jazýčky
Jazýčky
Jazyk naší Zdeny
Jazyk naší Zdeny
Ječné oplatky, základní recept
Ječné oplatky, základní recept
Jedlé kaštany - pečené, vařené
Jedlé kaštany - pečené, vařené
Jedlé pexeso
Jedlé pexeso
  • Recepty.cz
  • Ječná kaše s luštěninami, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact