Jazyka a srdce je do jiternic škoda, ale určitě bych dokořenil mletým novým kořením
"Žemláky" jsou moc dobré, já je mám raději než kroupová jelítka. Už jsem ale něco takového dlouho nejedla, kupované v obchodě to většinou není ono.
Paní Hana má pravdu, na Moravě se dávají do jitrnic kroupy-melou se, do jelit se dávají taky, ale nemelou se.Olča
Moje babička do jaternic pekla slanou kynutou buchtu. Pak ji namáčela do vývaru. Bylo to chutné, rohlíky bývají mazlavé.
V Čechách se do jitrnic dává veka, na Moravě buď kroupy, rýže nebo na zrosolovatění mleté kůže. Naopak znám žemlová jelítka z bílé veky... Jiný kraj, jiný mrav.
Paní Hano, to si asi pletete s jelitem. Do jelit se přidávájí kroupy a základ tvoří vepřová krev a právě ty vařené kroupy.Do jitrnic opravdu patří bílé pečivo (rohlíky nebo veka).
U nás na Moravě se místo veky přidávají do jaternic vařené kroupy.