Ranné zelí rozkrojíme na čtvrtky a poté pokrájíme na nudličky. Dáme do mísy, dle chuti osolíme, přidáme trochu cukru (postačí 1 plná lžíce) a rukou promícháme a jemně promneme. Kdo chce salát výraznější, přidá maličko jemně nastrouhané citronové kůry. Ranné zelí je šťavnaté a křehké, není nutné ho dlouze "drtit". Takto propracované zelí už postačí jen zakápnout olejem, dochutit citronovou šťávou, promíchat a můžeme podávat.
Pokud chceme salát pestřejší, postačí nám polovina hlávky ranného zelí, připravená stejně jako základní salát + očištěná, další nadrobno pokrájená zelenina.
3
Jarní zelný salát připravujeme nejlépe z chlazené zeleniny. Není nutné ho nechávat proležet, podáváme ho ihned, aby křupal a zbytečně nevadl. Výborný je samotný, ale podávat ho můžeme klidně i jako plnohodnotnou přílohu.