Připravte si jarní odlehčenou verzi nádivky z toastového chleba, cukety, medvědího česneku a dalších bylinek, která mile potěší i vegetariány. S touto voňavou dobrotou rozhodně nešlápnete vedle!
hrst
medvědí česnek
petrželka, rukola, baby špenát dle chuti
6
ks
vejce
4
stroužek
česnek
1
lžička
drcený kmín
2
lžíce
majoránka
drhnutá
sádlo
na vymazání formiček a potření muffinů během pečení
strouhanka
na vysypání formiček
Postup přípravy receptu
1
Dvě střední cukety, neoloupané a nastrouhané nahrubo, smíchejte se lžičkou soli. Po čtvrt hodině cuketa pustí vodu. Sceďte ji a z cuket ještě pořádně vymačkejte. Odlijte však tak maximálně 100 mililitrů, nějaká vláha pro pečivo musí zůstat, na druhou stranu nebude nádivka zbytečně rozmoklá.
2
Nasekejte nahrubo bylinky: medvědí česnek, petrželku, rukolu, baby špenát, ale klidně i klasické a staré dobré kopřivy.
3
Bylinky, šest žloutků, čtyři prolisované stroužky česneku, majoránku a mletý kmín přidejte do misky s cuketou. Promíchejte a přidejte ještě pečivo – nakrájejte toastový chléb, rohlíky nebo housky na kostičky a opečte je na plechu pět minut v troubě (220 °C), budou tak sušší a křupavější.
Vyšlehejte bílky s trochou soli a po částech je jemně přimíchávejte do směsi. Vláčné těsto vložte do muffinových mističek vymaštěných sádlem a vysypaných trochou strouhanky. Zvolte takové s nepřilnavým povrchem.
6
Troubu předehřejte na 190 °C. Po 15 minutách pečení, když už se povrch zatáhne a zpevní, muffiny potřete rozpuštěným sádlem nebo máslem, aby zezlátly.