Jarní závitky jsou tradicí asijské kuchyně. Zabalené v rýžovém papíru najdete samé dobroty - červenou řepu, mrkev, avokádo, salát a samozřejmě rýžové nudle. Spolu s omáčkou z arašídového másla chutnají báječně.
Nudle namočte do studené vody alespoň na 30 minut. Uvařenou řepu oloupejte a rozmixujte s 1 l vody. Propasírujte přes jemný cedník. Řepovou vodu přiveďte k varu a v ní uvařte nudle podle návodu na obalu. Hotové nudle ihned propláchněte studenou vodou, dejte je do misky, zakapejte sezamovým olejem, sójovou omáčkou a srirachou a dobře promíchejte.
Očištěnou mrkev pokrájejte na velmi tenké proužky. Avokádo oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a zakapejte limetkovou šťávou.
3
Do velké mísy s plochým dnem nebo do pánve nalijte vlažnou vodu. Na prkénko položte vlhkou čistou utěrku. Do vody namočte rýžový papír a nechte jen pár vteřin změknout. Poté papír rozprostřete na utěrku a dobře vyhlaďte. Na papír položte list salátu (tvrdý řapík vyřízněte), na něj naskládejte nudle, pár proužků mrkve a avokáda. Levý a pravý okraj papíru přehrňte přes náplň a odspodu pevně zarolujte.
Všechny suroviny na omáčku prošlehejte v misce spolu s 50 ml vody. Omáčku můžete případně dochutit špetkou cukru nebo soli. Rolky překrojte napůl a podávejte s omáčkou k namáčení.
5
Recept najdete v novém čísle časopisu F.O.O.D 03/19.