g
měkký tvaroh
případně hustá zakysaná smetana, cca
750
g
jahody
čerstvé nebo mražené, případně maliny, borůvky, lesní nebo zahradní mražená směs..., cca
300
ml
smetana ke šlehání
cca
150
g
sušenky
máslové nebo Lotus karamelové, cca
cukr krupice
dle chuti
Postup přípravy receptu
1
Ovocná vrstva: pokud budeme používat čerstvé ovoce, můžeme ho na dno sklenic (pohárů) dát celé drobné nebo pokrájené, případně zlehka rozmačkané a smíchané s trochou cukru. Pokud použijeme zmražené, vysypeme ho do kastrolu, posypeme cukrem dle chuti a krátce povaříme, pak necháme zchladnout.
Smetanový krém: tvaroh (mascarpone) nebo kysanou smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem a dle chuti i cukrem krupicí (moučkou). Pak zlehka vmícháme do tuha ušlehanou smetanu.
3
Sušenková vrstva: sušenky rozmačkáme nebo rozmixujeme. Přidat do nich můžeme ještě trošku rozpuštěného másla.
4
Množství je orientační, záleží na velikosti skleniček, počtu osob, objemu porcí... Vrstvíme dle chuti ovoce, smetanový krém, drcené sušenky... Zdobíme dle chuti kouskem ovoce, krémem... Necháme před podáváním vychladit.