Korpus: vejce, vanilkový a moučkový cukr ušleháme do pěny. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, máslo a vše elektrickým šlehačem krátce zašleháme. Těsto vlijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem nebo vymazané a vysypané), uhladíme a pečeme při 180 °C cca 20-25 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout, nožem oddělíme od kraje formy a necháme vychladnout úplně. Korpus podélně překrojíme, spodní díl dáme na podnos a upevníme okraj formy.
2
Jahodová náplň: nakrájené ovoce, citronovou šťávu, cukr a dortové želé smícháme a necháme asi 20 minut stát. Přidáme 250 ml vody a za stálého míchání přivedeme k varu. Jakmile začne náplň tuhnout, trochu ji rozetřeme na spodní díl korpusu až ke stěně formy. Po zatuhnutí natřeme zbylou část náplně. Přiložíme druhý díl korpusu a přimáčkneme. Dáme na 1 hodinu do chladničky.
3
Tvarohová náplň: želatinu namočíme dle návodu na balíčku. Vymícháme tvaroh, cukr, vanilkový cukr a citronovou šťávu. Želatinu vymačkáme a při mírně teplotě ji necháme rozpustit. 2-3 lžíce tvarohové náplně vmícháme do želatiny a vše vmícháme zpět do zbylého tvarohu. Nakonec do náplně zlehka vmícháme ušlehanou šlehačku.
4
Korpus lehce potřeme jahodovou marmeládou (tento krok já úplně vynechávám), poté natřeme tvarohovou náplní a pečlivě uhladíme.
5
Zdobení: jahody vespodu seřízneme. Z několika malých jahod nakrájíme kolečka na ouška (jahody musí být tvrdé, jinak při zasunování oušek zešedivíte :-)) - pokud máte větší jahody, kolečka ještě rozpůlte). Do seřízlých jahod myšek uděláme zářez (já vykrajuji malý klínek), do kterého opatrně vsuneme nakrájená kolečka - ouška. Pomocí špejle nebo párátka naznačíme očka a čumáček. Nejprve použijeme bílou a po zaschnutí tmavou polevu.
6
Již třetím rokem je u nás hitem na dětské oslavě, o myšky se děti perou :-))
Dort měl doma velký úspěch a všem moc chutnal. Jen jsem udělal menší změnu - udělal jsem korpus 2x místo toho abych ho rozkrajoval (přišlo mi, že je korpusu velmi málo vůči zbytku). Moc díky za skvělý recept. :-)
Dort měl doma velký úspěch a všem moc chutnal. Jen jsem udělal menší změnu - udělal jsem korpus 2x místo toho abych ho rozkrajoval (přišlo mi, že je korpusu velmi málo vůči zbytku). Moc díky za skvělý recept.
Dort měl doma velký úspěch a všem moc chutnal. Jen jsem udělal menší změnu - udělal jsem korpus 2x místo toho abych ho rozkrajoval (přišlo mi, že je korpusu velmi málo vůči zbytku). Moc díky za skvělý recept.
Dort měl doma velký úspěch a všem moc chutnal. Jen jsem udělal menší změnu - udělal jsem korpus 2x místo toho abych ho rozkrajoval (přišlo mi, že je korpusu velmi málo vůči zbytku). Moc díky za skvělý recept.
Dort měl doma velký úspěch a všem moc chutnal. Jen jsem udělal menší změnu - udělal jsem korpus 2x místo toho abych ho rozkrajoval (přišlo mi, že je korpusu velmi málo vůči zbytku). Moc díky za skvělý recept.
Dort měl doma velký úspěch a všem moc chutnal. Jen jsem udělal menší změnu - udělal jsem korpus 2x místo toho abych ho rozkrajoval (přišlo mi, že je korpusu velmi málo vůči zbytku). Moc díky za skvělý recept.
Poprosím editora o opravu drobných chybek: "(nebo vymazané a vysypané)", "výkrajuji" a smazání odkazu na další foto, neb tam není. Děkuji.
Ladia -
|25. 5. 2010 16:58
Už se chladí v lednici. Tentokát v náplni nejsou broskve, ale jen jahody a větší množství jahodové marmelády. Broskve jsem totiž zapomněla koupit ;-)))
Zuzana Šindlerová
|23. 5. 2008 10:51
Lado, taky ráda zkouším recepty od Dr. Oetkera, u nás je hitem zase jeho Medovník, je vynikající. Dort zkusím upéct vnučce k narozeninám.
Věra z DC
|23. 5. 2008 08:47
Tak zase jeden recept dle mého gusta. Těším se na foto :-))