g
olivový olej
vhodný na vaření, např. MInerva Classic
1
ks
vejce
280
g
mléko
170
g
hladká mouka
160
g
celozrnná pšeničná mouka
180
g
hnědý cukr
lze nahradit 120 g medu
2
lžička
prášek do pečiva
0,50
lžička
jedlá soda
0,50
lžička
sůl
1
ks
citronová kůra
z jednoho bio citrónu
120
g
vlašské ořechy
restovaných
500
g
jahody
110
g
tvaroh
vhodná je také lučina nebo tvrdší tvaroh
1
ks
bílý jogurt
na servírování - nejlépe hutný řecký
1
ks
vanilkový cukr
na pocukrování
Postup přípravy receptu
1
1. Předehřejte troubu na 175 °C a připravte si velkou obdélníkovou keramickou zapékací nádobu. Také můžete zapékat a potom hned servírovat v úměrném množství zapékacích jednoporcových misek, tzv. kokotek nebo remekinek (množství vyjde přibližně na 8–10 větších remekinek).
2
2. Jahody omyjte a nechte okapat. Pokud jsou větší, rozkrojte je na polovinu. Rozpusťte všechno máslo tak, aby bylo tekuté a smíchejte ho s olivovým olejem. Tuto směs vylijte do zapékací nádoby.
3
3. Ve střední míse smíchejte vejce, mléko, obě mouky, cukr, prášek do pečiva, sodu, sůl, případně kůru z citrónu. Vznikne vám tak velmi řídké těsto, které vylejete do zapékací nádoby (kde máte již připravený tuk) a nechte ho roztéct po celé ploše. Na toto těsto rovnoměrně nasypejte všechny jahody, dále nadrobte nebo pomocí lžičky rovnoměrně rozdělte všechen tvaroh. Nakonec pak vršek posypte orestovanými ořechy.
4
4. Vložte do předehřáté trouby a pečte dozlatova, přibližně 45 minut. Okraje by měly být pěkně zlaté a křupavé, těsto místy krémové.
5
Jahodový dezert se nedá krájet, nabírejte jednotlivé porce lžící a nebojte se, že budou vypadat nevzhledně – v tomto případě je potrhaný vzhled zcela v pořádku. Podávejte teplý, pocukrovaný vanilkovým cukrem se lžící řeckého jogurtu.