Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme vodu, olej a promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, opět dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem, rovnoměrně rozetřeme a dáme péct do předehřáté trouby na cca 12 minut, dorůžova. Ještě teplou roládu srolujeme a necháme téměř zchladnout. Pak opatrně rozvineme, pomalu sundáme pečící papír a roládu potřeme větší částí ještě teplé vařené jahodové náplně (pár lžic si necháme na potření rolády). Pak opět zavineme a dáme do chladna ztuhnout.
2
Náplň: jahody rozmixujeme dohladka, nalijeme do kastrolu, osladíme a přivedeme k varu. Pudinky si rozmícháme v minimálním množství vody (40-50 ml), nebo použijeme část jahodové šťávy, vlijeme za stálého míchání do jahod. Dobře promícháme a krátce povaříme. Necháme jen maličko zchladnout tak, aby šla náplň dobře roztírat na plát rolády. Pak ihned plát natřeme.
3
Po ztuhnutí roládu potřeme zbylou náplní, kterou vidličkou rozmícháme s pár kapkami převařené vody nebo rumu, citronové šťávy...
4
Roládu jsem po natření obvodu rovnou krájel a na ztuhnutí a proležení mi stačilo cca 2,5 hodiny.
5
Před podáváním, po nakrájení na plátky, můžeme dozdobit kopečkem zakysané smetany, šlehačky, jogurtu a čerstvou jahodou.