• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Jahodová marmeláda s karamelem a vanilkou
Napište svůj komentář k receptu

Jahodová marmeláda s karamelem a vanilkou

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.4
hodnotilo: 9
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Jahodová marmeláda s karamelem a vanilkou
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 2
      kg jahody očištěné
    • 2
      balení gelfix extra 2:1 (dr.oetker)
    • 1
      kg cukr
    • 1
      ks citronová šťáva (z 1 citronu)
    • 2
      ks vanilkový cukr

Postup přípravy receptu

1
Jahody rozčtvrtíme a promícháme s Gelfixem, 600 g cukru, citronovou šťávou a vanilkovým cukrem. 400 g cukru necháme v hrnci zkaramelizovat do světlehněda, pak přidáme ovocnou směs a za stálého míchání přivedeme k varu. Prudce vaříme 3 minuty.
2
Horkou marmeládu plníme do sklenic, uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
3
Z tohoto množství je 10 skleniček po 250 ml. Pokud se bojíte karamelu a máte na jahodové zavařeniny vlastní recepty, zkuste alespoň část cukru nahradit vanilkou - stojí to za to. A až zkusíte ten karamel, jinou už dělat nebudete.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Jahodová marmeláda (džem)

Jahodová marmeláda (džem)

Jahodová marmeláda (džem) s třešněmi

Jahodová marmeláda (džem) s třešněmi

Jahodová marmeláda našich babiček

Jahodová marmeláda našich babiček

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Ivana Samcová | 6. 7. 2009 13:29

    Marmeláda je výborná. Postupovala jsem při přípravě tak, jak je na návodu u Gelfixu, pak co jsem nasypala sypký cukr a chvilinku to povařila, jsem to všechno přidala k hotovému karamelu a povařila (asi tak, jak píše Jitka). Jestli budou meruňky, ráda vyzkouším. Díky za recept.

  • Hela - | 8. 9. 2008 16:08

    Já tento recept používám i na meruňky a maliny. S úspěchem používám na ovoce, které jsem v době sklizně odložila do mrazáku "až budu mít čas".

  • Jitka Bublová | 8. 9. 2008 14:30

    Po zkušenosti z loňského roku, kdy jsem na klasický jahodový džem použila Gelfix 3:1 a byl málo sladký, jsem použila 1 Gelfix 1:1 a jeden 2 :1 s příslušným množstvím cukru. Jahody jsem pomačkala a nechala trochu rozvařit, pak teprve přidala ostatní přísady. Výsledek byl naprosto famózní, rozdávám recepty jak na běžícím pásu. Karamel zvýraznil chuť jahod. Určitě zkusím i s jiným ovocem, takové meruňky by určitě byly taky výborné. Dík za recept a dávám 1.

  • Markéta Roubalová | 10. 6. 2008 14:59

    Vynikající !! Když jsem na karamel nalila ovocnou směs, vyděsila jsem se, že se karamel "zdrcnul" ,ale logicky se opět rozvařil. Takže se toho nelekněte. Chuť je výborná.

  • Ivana C. | 17. 6. 2007 19:21

    Výýýýýýýýýýýýýýborné!!!!!!!! Na jahody nikdy ani nemáknu, dávám je do hrnce celé a po 3 minutách varu - a jako v tomto receptu taky po rozpuštění karamelu - jich vcelku zůstane sotva pětina, jinak se rozvaří. Netřeba vůbec rozmačkávat, taková jahůdka na lívanci potěší.

  • Eva | 12. 6. 2007 08:12

    Je to moc dobré

  • Hela - | 10. 6. 2007 08:12

    Měkké ovoce nečtvrtím, ale trochu pomačkám šťouchadlem na bramborovou kaši. V tomto receptu to bylo psáno jen proto, aby se nenechávaly jahody celé. K vaším dotazům: karamel dělám vždy nasucho a nepřipadá mi, že by srážel chuť jahod, naopak jí příjemně doplňuje. Ale každému chutná něco jiného. U tohoto receptu oceňuji, že barva marmelády zůstává i po letech jahodová a netmavne.

  • Lenka | 6. 6. 2007 17:40

    ...jahody jsem já lenoch taky nečvtrila. :o) Pěkně jsem je rozhňahňala rukou a nechala pár celých.

  • Lenka | 6. 6. 2007 17:38

    Tak jsem tu marmeládu dnes z poloviční dávky udělala, protože jsem byla zvědavá na tu chuť. Je dobrá, ale zdá se mi, že se chuť karamelu s chutí jahod pere. Nelituju, že jsem ji vyzkoušela, ale jahodová marmeláda je prostě Jahodová marmeláda. :o) Cukr jsem jsem karamelizovala nasucho.

  • Alena Tarabová | 6. 6. 2007 15:43

    Už se vidím, jak čtvrtím jahody. Teď jsem je 4 hodiny sbírala. Myslím, že když je nahrubo rozmačkám, že tím nic nezkazím. No může to být dobré, asi to vyzkouším. Určitě to vyzkouším a dám vědět.

  • Ivana Přikrylová | 4. 6. 2007 10:13

    Ten cukr necháte zkaramelizovat jen nasucho, nebo ho podlejete trochou vody? Jinak karamel bude jistě příjemná změna. Díky

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Sladká jídla Jahodová
Pokrmy Sladké Zavařování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová šťáva Cukr Gelfix extra 2:1 (Dr.Oetker) Jahody Vanilkový cukr
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Bílá kuřecí omáčka se žampiony

Bílá kuřecí omáčka se žampiony

Velikonoční medové řezy

Velikonoční medové řezy

Opilý Izidor - Lux

Opilý Izidor - Lux

Levná a rychlá bábovka

Levná a rychlá bábovka

Lehký kakaový koláč se švestkami

Lehký kakaový koláč se švestkami

Karbanátky z pohanky, červené čočky a mrkve

Karbanátky z pohanky, červené čočky a…

Hustá květáková polévka

Hustá květáková polévka

Švestkové šátečky s povidly

Švestkové šátečky s povidly

Babičky škvarkoví šneci

Babičky škvarkoví šneci

Doporučujeme

70 minut
Holandský řízek a šťouchané brambory

Holandský řízek a šťouchané brambory

60 minut
Znojemské okurky

Znojemské okurky

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

45 minut
Masové špízy s bramborami

Masové špízy s bramborami

50 minut
Rychlý borůvkový koláč

Rychlý borůvkový koláč

45 minut
Pikantní čatní z meruněk

Pikantní čatní z meruněk

50 minut
Bramborový koláč se zeleninou

Bramborový koláč se zeleninou

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

Poslední sledované recepty

102
Jednoduchá kávová roláda
Jednoduchá kávová roláda
72
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
46
Kuřecí polévka s droby a quinoou
Kuřecí polévka s droby a…
38
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami
Vepřové s mrkví, hráškem…
37
Hrnková bábovka s citronovou kůrou a mákem
Hrnková bábovka s…

Zajímavé články

Zavařte si meruňky: Máme recepty na domácí zavařeninu, kompot i čatní
Zavařte si meruňky: Máme recepty na domácí…
Letní koláče podle celebrit: Vyzkoušejte recept Jiřiny Bohdalové, Laďky Něrgešové nebo Haliny Pawlowské
Letní koláče podle celebrit: Vyzkoušejte recept…
Nejlepší nakládané okurky: Vsaďte na tradiční znojemský lák
Nejlepší nakládané okurky: Vsaďte na tradiční…
Velký rybízový speciál: Rady, jak rybíz zamrazit, zavařit, a recepty na rybízové koláče a další moučníky
Velký rybízový speciál: Rady, jak rybíz zamrazit,…
Nevíte, co s úrodou cuket? Vyzkoušejte těchto 6 chutných receptů
Nevíte, co s úrodou cuket? Vyzkoušejte těchto 6…
AHA.cz Národní ostuda! Jde o Karla Gotta (†80)

Národní ostuda! Jde o Karla Gotta (†80)

Mimibazar Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Dáma.cz Cher, Mickey Rourke nebo Meg Ryan: Hvězdy 80. let, které plastika změnila k nepoznání

Cher, Mickey Rourke nebo Meg Ryan: Hvězdy 80. let, které plastika změnila k nepoznání

Blesk pro ženy Závěr festivalu ve Varech ovládla černá! Které z hvězd to slušelo nejvíc?

Závěr festivalu ve Varech ovládla černá! Které z hvězd to slušelo nejvíc?

Ženy.cz Mezi dvěma muži: Jak vybrat toho pravého pro život

Mezi dvěma muži: Jak vybrat toho pravého pro život

Blesk.cz ONLINE: Karlovy Vary se po týdnu loučí! Slova o sexu i dojemné vzpomínky na Bartošku (†78)

ONLINE: Karlovy Vary se po týdnu loučí! Slova o sexu i dojemné vzpomínky na Bartošku (†78)

SportRevue.cz FOTO: Ženská kulturistika? Tohle je ale pekelně zrůdná podívaná

FOTO: Ženská kulturistika? Tohle je ale pekelně zrůdná podívaná

Maminka.cz Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Blesk Horoskopy Prázdniny podle znamení horoskopu: Panna chce poznávat kulturu, Střelec miluje adrenalin a exotiku

Prázdniny podle znamení horoskopu: Panna chce poznávat kulturu, Střelec miluje adrenalin a exotiku

  • Recepty.cz
  • Jahodová marmeláda s karamelem a vanilkou
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact