ks
želírovací prostředek
želírfix, gelfix... 1:2 nebo 1:3
500
g
cukr krupice
nebo krystal dle sladkosti ovoce a chuti 300 -
Postup přípravy receptu
1
Očištěné jahody a třešně dáme do hrnce, přisypeme želírfix smíchaný s cukrem, promícháme a přivedeme k varu za častého míchání od dna. Pokud chceme dělat marmeládu, ovoce si před vařením pomeleme nebo rozmixujeme dohladka. Pak vše na mírném ohni vaříme 3 - 5 minut a pokud chceme a tvoří se nám na povrchu příliš pěny, můžeme jí odebírat stranou (po zchladnutí je výborná například do bílého jogurtu nebo do zakysané smetany). Jestliže budeme chtít používat džem nebo marmeládu jako ovocnou vložku do pohárů nebo jogurtů..., můžeme dát poměr ovoce až 750 + 750 gramů. Marmeláda nebude tak tuhá, ale také vyloženě nepoteče, jelikož třešně jsou více "masité".
2
Po uvaření nalijeme horkou marmeládu (džem) do čistých, suchých sklenic, které pevně uzavřeme čistými, suchými víčky. Skleničky hned po uzavření otočíme na 5 minut dnem vzhůru, po 5-ti minutách vrátíme zpět a necháme zcela zchladnout. Pak uložíme do temna (sklep, komora) a odebíráme dle potřeby a chuti.
3
Pokud chceme a marmeládu jsme třeba nestačili nalít do sklenic úplně horkou, můžeme naplněné a pevně uzavřené skleničky ještě sterilovat na cca 10 minut na 80 °C.