Omyté a očištěné jahody si rozkrájíme na půlky a vložíme je do hrnce. Přisypeme balíček vanilkového cukru a přidáme i cukr krystalový, v množství stejném, jako máme jahod. Jahody s cukrem pěkně rozmícháme a dáme uležet do lednice aspoň na 3 hodiny.
2
Vyvařené a dokonalé čisté zavařovací sklenice si připravíme na stůl. Láďa Hruška doporučil jejich sterilizaci v troubě na 120 °C po dobu asi 15
3
minut.
4
Zkontrolujem zda se nám již rozpustil cukr v jahodách, poté můžeme dát vařit na plotnu. Pozvolna. Když se začnou vařit, přilijeme panáka vína. Po asi čtvrt hodině varu, přidáme také celý vymačkaný citrón a vaříme dále, dalších 15 minut.
5
Po této době sejmeme z plotny a necháme 10 minut vychladnout. Pak můžeme
6
jahodovou směs klidně rozmixovat mixérem, pokud chceme džem jemnější.
7
Voňavoučkou směs přendáme do připravených sklenic a postupujeme dále tak, jak jsme zvyklí při zavařování.