ks
želé dortové
jahodové nebo čiré, červené na 250 ml tekutiny + cukr
Postup přípravy receptu
1
Krém: smetanu vyšleháme se ztužovačem do tuha a zlehka vmícháme do vyšlehaného mascarpone (tvarohu) s cukrem dle chuti. Krém rozdělíme a do poloviny vmícháme na kousky pokrájené jahody (cca 250 g).
2
Korpus: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, vodu a promícháme, přisypeme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme a rovnoměrně rozetřeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů dorůžova. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit. Po upečení necháme korpus vychladnout, pak ho prokrojíme a naplníme polovinou náplně, do které jsme vmíchali pokrájené jahody. Pak zaklopíme vrchním dílem, potřeme rovnoměrně druhou polovinou čistého krému, kterou poklademe jahodami a přelijeme vlažným želé.
3
Vše necháme v chladnu proležet a ztuhnout.
4
Pak pokrájíme a před podáváním můžeme dozdobit šlehačkou, čerstvou jahodou...