Jáhly 2x spaříme vařicí vodou (odstraní se hořkost) a 10 minut mírně vaříme, bez míchání. Necháme na vypnuté plotně 30 minut dojít pod utěrkou.
2
Mezitím umixujeme naklíčenou nebo přes noc namočenou pšenici s troškou vody na kaši. Jak jáhly zchladnou na 50-55 °C, důkladně vmícháme pšeničnou kaši a hrnec zabalíme do peřin. Nyní máme 5-6 hodin volno. Pak pouze kaši přeložíme na vyhřáté talíře, posypeme kousky másla a vychutnáme sladkou chuť s jemným máslovým podtónem. Pokud zbyde, kaši zchladíme nebo převaříme, aby další fermentací nezkysla. Nebo ji použijeme na pudink, koláč (zahustíme ovesnými vločkami) apod.
3
Amasaké je původem japonský recept, o prospěšných vlastnostech Amasaké vložím info do diskuze.