• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Jáhlová kaše s hrachem, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Jáhlová kaše s hrachem, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 85 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Jáhlová kaše s hrachem, základní recept
Jáhlová kaše s hrachem, základní recept
Jáhlová kaše s hrachem, základní recept
Jáhlová kaše s hrachem, základní recept
Jáhlová kaše s hrachem, základní recept
Jáhlová kaše s hrachem, základní recept
Jáhlová kaše s hrachem, základní recept
5fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 115
      g jáhly (proso)
    • 70
      g žlutý hrách loupaný
    • 1180
      ml voda
    • 2
      lžička sůl
    • 1
      lžička máslo

Postup přípravy receptu

1
Hrách namočíme sypáním do studené vody na 5 - 12 hodin ve sklenici se šroubovacím víčkem. Vypereme 2 x, jednou v nové vodě a sebereme pěnu z hladiny. Nasypeme ho do hrnce s 500 ml vroucí osolené vody, přivedeme k varu, sbíráme pěnu z hladiny a vaříme 20 minut.
2
Jáhly vypereme 3x v čisté vodě a scedíme přes sítko. Do hrnce se silnějším dnem nalijeme 680 ml vody, nasypeme do něj jáhly a přivedeme k varu. Průběžně sbíráme z hladiny pěnu (způsobuje hořkou chuť). Osolíme až po začátku varu a vaříme na mírném plameni 20 minut. Občas zamícháme, jáhly se připalují u dna. Konec varu je "jezírko" na hladině. Dle chuti naředíme na požadovanou hustotu - zmizí stopa po zamíchání na hladině.
3
Uvařený hrách scedíme a nasypeme do mísy. Zalijeme uvařenou jáhlovou kaší. Přidáme na hladinu máslo (může být i přepuštěné). Důkladně promícháme. Mísu zakryjeme, aby kaše neoschla, a necháme chladnout 12 - 15 minut.
4
Poznámka autora receptu: Názvy jahelná, nebo prosná kaše, rouy (Senegal). Jáhly postačí vyprat ve studené vodě - hořká, trpká chuť je z prachu, který se utvoří v podobě pěny na hladině. Množství vody může kolísat podle dodavatele a sklizně. Chladnutí po uvaření je lepší pro snesitelnou teplotu jídla. Kaše obsahuje víc vody než talíř polévky. Pro hladkou chuť je nejlepší nechat vychladlou kaši odstát 18 - 42 hodin. Kaše je prohřátá za 6 hodin po přemístění z ledničky na pokojovou teplotu.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Slaná krupicová kaše s hrachem, základní recept

Slaná krupicová kaše s hrachem,…

Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept

Ovesná kaše s mákem (overnight oats,…

Dhál indický, falešný (čočková kaše s rýží), základní recept

Dhál indický, falešný (čočková kaše s…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny
Vaření Chlazení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Jáhly Máslo Sůl Voda Žlutý hrách
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Plněné krůtí stehno

Plněné krůtí stehno

Slaný koláč s pórkem

Slaný koláč s pórkem

Chlebová polévka podle Ládi Hrušky

Chlebová polévka podle Ládi Hrušky

Červená řepa s medem podle J. Krausové

Červená řepa s medem podle J. Krausové

Koláčky s drobenkou

Koláčky s drobenkou

Perníkové řezy s marcipánovým krémem

Perníkové řezy s marcipánovým krémem

Lehký sirup z růží

Lehký sirup z růží

Banánové smoothie s avokádem

Banánové smoothie s avokádem

Zauzená vepřová panenka

Zauzená vepřová panenka

Doporučujeme

35 minut
Halušky s brynzou a slaninou

Halušky s brynzou a slaninou

40 minut
Kaplická cmunda

Kaplická cmunda

70 minut
Dýňová polévka s červenou čočkou

Dýňová polévka s červenou čočkou

55 minut
Butter chicken masala

Butter chicken masala

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

170 minut
Maďarský guláš

Maďarský guláš

90 minut
Rychlá bábovka

Rychlá bábovka

105 minut
Řepánky

Řepánky

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

29
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
23
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
23
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
20
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
17
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…

Zajímavé články

Sladká snídaně podle odborníků: 3 snadné recepty, které si můžete dát bez výčitek
Sladká snídaně podle odborníků: 3 snadné recepty,…
Bramborové knedlíky, vdolky i šišky, nasladko i naslano: 5 receptů, na které je škoda zapomenout
Bramborové knedlíky, vdolky i šišky, nasladko i…
Od pondělí do pátku: Husté a rychlé podzimní polévky k večeři
Od pondělí do pátku: Husté a rychlé podzimní…
Vlašské ořechy dozrávají: Jak je správně skladovat a proč je dobré je namočit?
Vlašské ořechy dozrávají: Jak je správně…
Koláče jako z pohádky: Američanka ohromuje svět sladkými příběhy ukrytými v pečivu
Koláče jako z pohádky: Američanka ohromuje svět…
AHA.cz Hrůza na tribuně při bitvě pražských »S«: Babicu zmlátili!

Hrůza na tribuně při bitvě pražských »S«: Babicu zmlátili!

Mimibazar Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Dáma.cz Nejpřitažlivější ženská znamení horoskopu: Komu muži padají k nohám?

Nejpřitažlivější ženská znamení horoskopu: Komu muži padají k nohám?

Blesk pro ženy Věčné dilema: Tělové silonky – na sebe, nebo do koše? Tohle radí stylistka!

Věčné dilema: Tělové silonky – na sebe, nebo do koše? Tohle radí stylistka!

Ženy.cz Hygiena krčních mandlí: účinná prevence proti zápachu z úst a mandlovým kamenům

Hygiena krčních mandlí: účinná prevence proti zápachu z úst a mandlovým kamenům

Blesk.cz Eva Decastelo (47) v celé kráse: Nahá a odvážná!

Eva Decastelo (47) v celé kráse: Nahá a odvážná!

SportRevue.cz FOTO: 50 (ex)sportovkyň, které vypadají v bikinách zatraceně dobře

FOTO: 50 (ex)sportovkyň, které vypadají v bikinách zatraceně dobře

Maminka.cz Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Blesk Horoskopy Karmický horoskop na říjen: Býci se musí soustředit na své vztahy, Panny se odevzdají svým touhám

Karmický horoskop na říjen: Býci se musí soustředit na své vztahy, Panny se odevzdají svým touhám

Další doporučené recepty:

Jahelník mrkvový
Jahelník mrkvový
Jáhelník se švestkami
Jáhelník se švestkami
Jahelníkový nákyp
Jahelníkový nákyp
Jáhlová polévka s houbami
Jáhlová polévka s houbami
Jáhlové knedlíky s ovocnou omáčkou
Jáhlové knedlíky s ovocnou omáčkou
Jáhlové muffiny
Jáhlové muffiny
  • Recepty.cz
  • Jáhlová kaše s hrachem, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact