• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Jáhlová kaše s hrachem, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Jáhlová kaše s hrachem, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 85 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Jáhlová kaše s hrachem, základní recept
Jáhlová kaše s hrachem, základní recept
Jáhlová kaše s hrachem, základní recept
Jáhlová kaše s hrachem, základní recept
Jáhlová kaše s hrachem, základní recept
Jáhlová kaše s hrachem, základní recept
Jáhlová kaše s hrachem, základní recept
5fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 115
      g jáhly (proso)
    • 70
      g žlutý hrách loupaný
    • 1180
      ml voda
    • 2
      lžička sůl
    • 1
      lžička máslo

Postup přípravy receptu

1
Hrách namočíme sypáním do studené vody na 5 - 12 hodin ve sklenici se šroubovacím víčkem. Vypereme 2 x, jednou v nové vodě a sebereme pěnu z hladiny. Nasypeme ho do hrnce s 500 ml vroucí osolené vody, přivedeme k varu, sbíráme pěnu z hladiny a vaříme 20 minut.
2
Jáhly vypereme 3x v čisté vodě a scedíme přes sítko. Do hrnce se silnějším dnem nalijeme 680 ml vody, nasypeme do něj jáhly a přivedeme k varu. Průběžně sbíráme z hladiny pěnu (způsobuje hořkou chuť). Osolíme až po začátku varu a vaříme na mírném plameni 20 minut. Občas zamícháme, jáhly se připalují u dna. Konec varu je "jezírko" na hladině. Dle chuti naředíme na požadovanou hustotu - zmizí stopa po zamíchání na hladině.
3
Uvařený hrách scedíme a nasypeme do mísy. Zalijeme uvařenou jáhlovou kaší. Přidáme na hladinu máslo (může být i přepuštěné). Důkladně promícháme. Mísu zakryjeme, aby kaše neoschla, a necháme chladnout 12 - 15 minut.
4
Poznámka autora receptu: Názvy jahelná, nebo prosná kaše, rouy (Senegal). Jáhly postačí vyprat ve studené vodě - hořká, trpká chuť je z prachu, který se utvoří v podobě pěny na hladině. Množství vody může kolísat podle dodavatele a sklizně. Chladnutí po uvaření je lepší pro snesitelnou teplotu jídla. Kaše obsahuje víc vody než talíř polévky. Pro hladkou chuť je nejlepší nechat vychladlou kaši odstát 18 - 42 hodin. Kaše je prohřátá za 6 hodin po přemístění z ledničky na pokojovou teplotu.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Slaná krupicová kaše s hrachem, základní recept

Slaná krupicová kaše s hrachem,…

Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept

Ovesná kaše s mákem (overnight oats,…

Dhál indický, falešný (čočková kaše s rýží), základní recept

Dhál indický, falešný (čočková kaše s…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny
Vaření Chlazení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Jáhly Máslo Sůl Voda Žlutý hrách
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kapr po mlynářsku

Kapr po mlynářsku

Hraběnčiny řezy II.

Hraběnčiny řezy II.

Kastrůlkové ražniči

Kastrůlkové ražniči

Rychlá drůbeží játra, jako smažená

Rychlá drůbeží játra, jako smažená

Čerstvé těstoviny s chřestem

Čerstvé těstoviny s chřestem

Rychlá vajíčková pomazánka s pomazánkovým máslem

Rychlá vajíčková pomazánka s…

Zapečené brambory s květákem a rajčaty

Zapečené brambory s květákem a rajčaty

Kynuté makové buchty

Kynuté makové buchty

Cuketovo-paprikový salát (čalamáda)

Cuketovo-paprikový salát (čalamáda)

Doporučujeme

20 minut
Letní těstoviny

Letní těstoviny

30 minut
Báječná cuketová polévka

Báječná cuketová polévka

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

100 minut
Kynuté borůvkové knedlíky

Kynuté borůvkové knedlíky

40 minut
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

45 minut
Hrnkový cuketový perník

Hrnkový cuketový perník

40 minut
Pečený květák s uzenou paprikou

Pečený květák s uzenou paprikou

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

Poslední sledované recepty

34
Restované žampiony s bramborami a kadeřávkem
Restované žampiony s…
32
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
31
Kaštanové crème brûlée
Kaštanové crème brûlée
27
Plněné papriky na cuketách (lilku) - pečené
Plněné papriky na…
26
Rybí směs se zeleninou a nudlemi
Rybí směs se zeleninou a…

Zajímavé články

Mozzarella a mascarpone: Skvělé italské sýry, které jsou ideální na teplé letní dny
Mozzarella a mascarpone: Skvělé italské sýry,…
Sladké buchty z cukety: Upečte z ní bábovku, perník, brownies nebo muffiny
Sladké buchty z cukety: Upečte z ní bábovku,…
Kytičky vs. zvířátka: Dělená strava slibuje snadné hubnutí i lepší trávení. Může to fungovat?
Kytičky vs. zvířátka: Dělená strava slibuje…
Zavařování okurek v myčce na nádobí: Znáte tento snadný trik?
Zavařování okurek v myčce na nádobí: Znáte tento…
Letní omáčky jsou v kurzu: 7 nejlepších receptů od našich babiček
Letní omáčky jsou v kurzu: 7 nejlepších receptů…
AHA.cz Domlácený Slováček skončil v nemocnici! Mrazivý ortel primáře

Domlácený Slováček skončil v nemocnici! Mrazivý ortel primáře

Mimibazar Itálie: Vysněná dovolená pro každého

Itálie: Vysněná dovolená pro každého

Dáma.cz Tyto kozačky ovládnou podzim: Zvolíte rebelský styl, eleganci, nebo pohodlí?

Tyto kozačky ovládnou podzim: Zvolíte rebelský styl, eleganci, nebo pohodlí?

Blesk pro ženy Puntíky jsou trendy pro každou ženu: Na co dát ale pozor ve zralém věku?

Puntíky jsou trendy pro každou ženu: Na co dát ale pozor ve zralém věku?

Ženy.cz 6 maličkostí, které vám zlepší paměť i soustředění

6 maličkostí, které vám zlepší paměť i soustředění

Blesk.cz Divoký večírek Petra Jandy: Sexy cirkusačky a Pirk jako svalovec!

Divoký večírek Petra Jandy: Sexy cirkusačky a Pirk jako svalovec!

SportRevue.cz FOTO: Toto jsou Ice Girls! Sexy kočky, které v NHL baví nejen diváky

FOTO: Toto jsou Ice Girls! Sexy kočky, které v NHL baví nejen diváky

Maminka.cz Šílené dětské nápady: Podívejte se na 20 situací, které se mohou stát jen dětem. A rodiče se buď smějí, nebo pláčou!

Šílené dětské nápady: Podívejte se na 20 situací, které se mohou stát jen dětem. A rodiče se buď smějí, nebo pláčou!

Blesk Horoskopy Kočičí horoskop: V jakém znamení je váš čtyřnohý miláček a co to o něm vypovídá?

Kočičí horoskop: V jakém znamení je váš čtyřnohý miláček a co to o něm vypovídá?

Další doporučené recepty:

Jahelník mrkvový
Jahelník mrkvový
Jáhelník se švestkami
Jáhelník se švestkami
Jahelníkový nákyp
Jahelníkový nákyp
Jáhlová polévka s houbami
Jáhlová polévka s houbami
Jáhlové knedlíky s ovocnou omáčkou
Jáhlové knedlíky s ovocnou omáčkou
Jáhlové muffiny
Jáhlové muffiny
  • Recepty.cz
  • Jáhlová kaše s hrachem, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact