Jáhly propláchneme 3x čistou vodou a scedíme přes sítko. Následně je namočíme do studené vody na 25 - 30 minut do sklenice se šroubovacím víčkem. Po namočení vypereme znovu, kvůli odstranění prachu a pěny. Hrách 2x vypereme v čisté vodě a sebereme pěnu, která se utvoří na hladině. Nasypeme ho do hrnce s 500 ml vroucí osolené vody, přivedeme k varu, sbíráme pěnu z hladiny a vaříme 20 minut.
2
Do hrnce se silnějším dnem nalijeme 750 ml vody, nasypeme do něj jáhly a přivedeme k varu. Průběžně sbíráme z hladiny pěnu (způsobuje hořkou chuť). Osolíme až po začátku varu a vaříme na mírném plameni 15 minut. Občas zamícháme, jáhly se připalují u dna. Konec varu je "jezírko" na hladině.
Uvařený hrách scedíme a nasypeme do mísy. Zalijeme uvařenou jáhlovou kaší. Přidáme na hladinu máslo (může být i přepuštěné). Důkladně promícháme. Mísu zakryjeme, aby kaše neoschla, a necháme chladnout 12 - 15 minut.
4
Poznámka autora receptu: Také jahelná, nebo prosná kaše. Jáhly postačí vyprat ve studené vodě - hořká, trpká chuť je z prachu, který se utvoří v podobě pěny na hladině. Množství vody může kolísat podle dodavatele a sklizně. Chladnutí po uvaření je lepší pro snesitelnou teplotu jídla. Kaše obsahuje víc vody než talíř polévky. Pro hladkou chuť je nejlepší nechat vychladlou kaši odstát 18 - 42 hodin. Kaše je prohřátá za 5 hodin po přemístění z ledničky na pokojovou teplotu.