Velmi jednoduchý, ale opravdu chutný dezert, byl původně jedním z vánočních pokrmů staročeské kuchyně. I když do něj patří sušené švestky, můžete je nahradit třeba jablky, hruškami nebo meruňkami.
Jáhly nasypeme do síta a důkladně je propláchneme horkou vodou, pak je nasypeme do většího hrnce, zalijeme mlékem, přidáme 1 lžičky soli, zakryjeme pokličkou a vaříme zhruba 25 minut na mírném ohni doměkka, občas jáhly lehce promícháme.
Jáhly scedíme, dáme do mísy a přidáme k nim pokrájené sušené švestky, nasekané vlašské ořechy a podle chuti med. Směs urovnáme do formy vymazané máslem a zalijeme směsí rozšlehaných vajec, smetany a mleté skořice. Pečeme při teplotě 175 °C, až povrch zezlátne.
3
Náš tip: Pokud chcete mít jáhelník nadýchaný, smetanu smíchejte jen se žloutky a skořicí a nakonec do směsi lehce vmíchejte pevný sníh z bílků.