hrnek
hladká mouka
2-3 - tolik, aby se těsto nelepilo
Náplň
4
ks
jablka
až 5 - záleží na jejich velikosti
nasekané ořechy
na jemno (vlašské)
strouhaný kokos
jemně
rozinky
skořice
1
hrst
strouhanka
Postup přípravy receptu
1
Zprvu vytáhneme Heru z lednice a necháme ji změknout. Nakrájíme Heru do mísy na menší čtverce (aby se lépe rozmačkávala s ostatními ingrediencemi). Postupně přidáváme kousky tvarohu a mouku. Vypracujeme těsto, které nelepí.
2
Těsto rozdělíme do dvou půlek. Vezmeme jednu z nich. Než začneme tuto půlku ztenčovat válcem do oválného tvaru, ujistíme se, že pod těstem je na jemno rozsypaná mouka (aby se těsto zespodu nepřilepilo). Těsto rozválíme do oválného tvaru. Tloušťka oválu by se měla pohybovat kolem 0,5-0,8 cm.
3
Těsto poté jemně posypeme strouhankou, na kterou pokládáme polovinu množství nastrouhaných jablek. Na jablka rovnoměrně rozložíme polovinu ingrediencí uvedených výše pod "Náplň".
4
Těsto nejdříve zabalíme na podélných koncích oválu. Poté zarolujeme. Opatrně přeneseme na předem vymazaný plech. Jakmile těsto leží na plechu, potřeme jeho povrch rozkvedlaným vejcem (které při pečení dodá štrůdlu zlatavý lesk).
5
Vše opakujeme s druhou půlkou těsta. Oba štrůdly pečeme vedle sebe na stejném plechu do zlatova.
Je to můj oblíbený štrůdl, jen bez kokosu. Jablka sypu cukrem se skořicí a pak cukruji po upečení. Záleží na to, jak jsou jablka sladká.
Laura
|15. 2. 2011 11:03
nikde jsem v popisu nenašla cukr!!! takže jsem jím posypala jablka přímo na těsto aby výsledek nebyl příliš kyselý.Místo ořechů slunečnicové semínko (je zdravější) a na vrch štrůdlu lněné a sezamové-je to lahůdka.... :-D