Další verze oblíbeného rychlého dezertu z trouby, který můžete konzumovat jak teplý, tak studený, je kombinace zkaramelizovaných jablíček a křupavé krusty z máslové drobenky s vlaškými ořechy. Když tuhle dobrotu ještě doplníte zmrzlinou, zakysanou smetanou nebo jogurtem, nikdo neodolá.
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, pokrájejte na kousky a dejte do menší pánve. Z dobře omytého citronu nastrouhejte kůru, poté vymačkejte šťávu, obojí přidejte k jablkům. Přisypte cukr, skořici a brusinky, promíchejte a pomalu přiveďte k varu, jablka začnou pouštět šťávu, cukr bude lehce karamelizovat. Směs na mírném ohni poduste asi 7 minut, poté vyklopte do zapékací mísy a rovnoměrně rozprostřete.
2
Z mouky, krupicového cukru, nahrubo nasekaných ořechů a pokrájeného másla prsty vypracujte drobenku. Naneste ji na podušená jablka a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte asi 30 minut.