Krásně nadýchané, dozlatova osmažené vdolečky v sobě skrývají náplň z jablek a skořice. Pochutnají si na nich všichni milovníci sladkého, děti i dospělí.
Odvažte a odměřte si všechny ingredience. Mléko mírně ohřejte. Odeberte polovinu a do ní přidejte vanilkový cukr a rozdrobte droždí. Rozmíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Ve zbylém mléce rozpustťe sádlo.
V míse utřete do světlé pěny máslo, moučkový cukr a žloutky. Mouku prosejte do mísy se špetkou soli. Přidejte kvásek, žloutkovou hmotu, vlažné mléko s rozpuštěným sádlem a rum. Vypracujte jemné hladké těsto. V míse vysypané moukou ho nechte asi 50 minut kynout.
Na náplň nakrájejte na drobné kostičky jablka. Smíchejte je s cukrem, skořicí a 10 minut poduste. Těsto rozválejte a vykrájejte z něj kolečka. Potřete je vejcem. Na polovinu koleček rozdělte náplň, přiklopte zbylými kolečky a pořádně přimáčkněte okraje. Nechte ještě asi 15 minut kynout. Ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje koblihy smažte dozlatova a osušte.