Jablka neloupeme, jen opatrně odstraníme jádřince a vydlabeme dužinu. Měla by nám vzniknout jakási jablečná "skořápka" silná cca centimetr, kterou budeme plnit zelnou směsí.
2
Tu si připravíme tak, že na sádle osmažíme jemně pokrájenou cibuli dosklovata. K té přidáme jemně pokrájené zelí s mrkví (cca 2:1), osolíme, zlehka okmínujeme a krátce podusíme s trochou vydlabané dužiny z jablek. Pokud máme jablka sladká, můžeme dokyselit zelnou směs kapkou octa nebo citronové šťávy, to už záleží na celkové chuti celé směsi.
3
Naplněná jablka naskádáme do vymaštěného pekáčku (nejlepší jsou ale pečená přímo s masem, kdy je přidáváme do pekáče ke konci pečení masa nebo na výpeku z pečeného masa, kterým je i během pečení můžeme přelít) nebo zapékací mísy, zalijeme lžící smetany (může být i rozředěná zakysaná smetana) a pečeme na 160 stupňů doměkka a dozlatova. Jablka se podávají jako součást jídla a to jako nevšední příloha třeba místo dušeného nebo kysaného zelí...