Já jablka postrouhám na těsto a když jsou moc sladká ,tak je trochu pošplíchám citronovou šťávou.
Závin bude mdlý, pokud použijete sladká jablka. Dělám ho roky, někdy i slané tyčinky sypané třeba paprikou se solí, je to v pohodě. Kdysi jsem ve slovenském vaření viděla, že tam ženská sypala kvůli chuti i kyselinu citronovou, ale chemii tedy ani náhodou. Možností je sladká jablka trochu podusit a ochutit třeba šťávou z citrónu, ale obávám se, že bude těsto mokvat.Syn má raději s tvarohovou náplní, která občas způsobí prasknutí, do ní přidávám bílek pro zpevnění, žloutek na potření s troškou smetany. A občas místo rozinek fiknu brusinky, zase rodinné vybírání - rozinky synečkům nejedou, ale závin ano. :-))
moje rodina se z toho posrala. :-$ :-$
Tohle recept jsem hledala. Už jsem to těsto na štrůdl dávno dělala a pak zapomněla. Hlavně jsem zapomněla, zda dát vejce či ne. Proto jsem si chtěla recept osvěžit. Díky za něj. Jdu na to.l
Tak jsem taky vyzkoušela závin s jablky a pár šátečků dětem s pudinkem a jen se po nich zaprášilo.Dnes peču znova a jiné těsto už ani nebudu zkoušet.
:-[ za mě tedy výborný, dělala jsem dnes poprvé, a hned jsem se hecla a udělala 2 dávky, po přečtení komentářů a obavách, že bude těsto mdlé a bez chuti, jsem přidala trochu citronové kůry a vanilkový cukr, tvarohy jsem použila z vaničky, a nedočkavostí čekala, až vychladne <3 a opravdu spokojenost, myslím, že záleží i na náplni, udělala jsem i pár tvarohových šátečků (křupinek, jak doma říkáme) a jsou výborné :-P
Právě ho peču, oproti receptu jsem použila tvaroh z vaničky. Těsto nelepí, krásně se nechá rozválet, netrhá se. Musím se přiznat, jedna šiška už není :-)
Právě ho peču, oproti receptu jsem použila tvaroh z vaničky. Těsto nelepí, krásně se nechá rozválet, netrhá se. Musím se přiznat, jedna šiška už není :-)
Nechápu a nerozumím, těsto je nutrální pečeme ho asi 30 let, převzala jsem od maminky. Náplň ale musí mít chuť a vždy jej peču o Vánocích, ještě nikdy jsem si neudělala ostudu. Jen někdy to s množstvím náplně přeženu a malinko praskne, prostě ho předobřím ;-)
Toto těsto na závin je vynikající.Záleží na ručičkách,jak jsou šikovné.
Je to ,,mokrý,, těsto? :-\ jen jestli se trochu nasákne třeba šťávou z jablek nebo jestli pundingem zvlhne ;-) no prostě hlavně aby nedusilo :-) díky
toto těsto je vynikající nejen na štrůdl, ale i na různé šátečky na sladko i na slano. Pokud se štrůdlu týká, tak všechna těsta mají víceméně neutrální chuť, záleží na náplni. Také na tom, jak kdo umí... :-)
Těsto na závin je normální, dělám ho také a záleží hlavně na náplni. Jestli jste zvyklá na listové těsto, chápu, že vám třeba nechutnal, ale nám jo. :-)) :-)) :-)) :-)) :-))
Nemůžu nepřidat komentář, ač to jindy nedělám.Tenhle závin jsem se rozhodla péct na Štědrý den, to jsem tomu dala! Postupovala jsem přesně dle předpisu. Mdlý závin bez chuti a zápachu a celkem dobrá náplň bídný výsledek nezachránila. Nemůžu jinak, asi ze vzteku, že jsem opět nalítla na kladné komentáře, ale dávám za pět. Nenalítněte také.
Tohle je nejlepší těsto na závin, které znám, i když jsem zkusila řadu jiných. Peču ho léta a převzala jsem ho od maminky.
Prostě jsem místo slova závin použila slovo štrůdl, vždyť to sama říkáte, že je to totéž. Zkrátka chválím toto těsto na závin = štrůdl. Co je na tom k nepochopení?
Nevím jak ostatní, ale unás štrůdl je prostě závin.Tak nechápu předešlý komentář.
Z tohoto těsta je výborný štrůdl, ani se nemusí stáčet, stačí dvě placky a hodně náplně mezi ně.Podobné recepty tu už ale jsou.