ks
vanilkový cukr
nemusí být, jsou-li jablka dostatečně sladká
1
lžička
skořice - mletá
1
lžička
kardamom mletý
1
lžíce
pomerančová kůra
1
ks
vejce
na potření
moučkový cukr
na posypání
Postup přípravy receptu
1
Omytá jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kousky. Troubu předehřejeme na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Plát listového těsta se prodává na pečicím papíru již připravený, ale dávám pro jistotu ještě jeden.
Listové těsto vyndáme z lednice, rozvineme a nožem po obou delších krajích tvoříme zářezy tak, aby nám zůstal neprokrájený střed na náplň. Ten posypeme mandlovou moukou, aby těsto při pečení příliš nenavlhlo.
Doprostřed pak navrstvíme nakrájená jablka i vlašské ořechy. Rovnoměrně je zasypeme vanilkovým cukrem, skořicí, kardamomem a pomerančovou kůrou. Nakrojené volné okraje těsta střídavě překládáme přes jablečnou náplň. Vrchní i spodní část zavineme, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme přibližně půl hodiny do zlatova.