hrst
mleté vlašské ořechy
nebo jemně nasekané, cca 2 -
Dle chuti
strouhaný kokos
rozinky
vlašské ořechy
skořice - mletá
Postup přípravy receptu
1
Do mísy dáme mouku, cukr, kůru, pudinkový a kypřící prášek a promícháme. Přidáme aroma, žloutek, změklý tuk a smetanu a ze všeho vypracujeme hladké nelepivé těsto, které rozdělíme na dva díly (jeden o kousek větší). Hlubší plech vyložíme pečícím papírem nebo ho vymažeme máslem a vysypeme moukou (kokosem). Nejprve rozválíme na pomoučněném stole ten o kousek větší kus těsta na slabý plát, který přeneseme na pečící papír (těsto dáme i do krajů plechu). Pokud chceme, můžeme těsto vyválet přímo na pečícím papíru a přenést na plech i s ním.
2
Nastrouhaná jablka nasypeme rovnoměrně na těsto, posypeme dle chuti cukrem a vším co máme rádi (kokos, ořechy, rozinky máčené v rumu, skořice...).
3
Jablkovou náplň pak zakryjeme plátem slabě rozváleného těsta, které propícháme vidličkou. Koláč potřeme bílkem, který jsme trochu našlehali, a posypeme ořechy a vanilkovým cukrem.
4
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova. Koláč necháme vychladnout, pokrájíme a podáváme. Pokud máme rádi sladké, můžeme ještě před podáváním pocukrovat moučkovým cukrem.
5
Pokud máme raději kokos než ořechy, můžeme po natření bílku posypat kokosem a vanilkovým cukrem.
6
U nás krájíme koláč většinou ještě vlažný :-), je vláčný hned po upečení.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Jana
|17. 10. 2016 08:22
Sklízela jsem jednu pochvalu za druhou, je výborný :) Cukru jsem dala jen 100g a stačilo ;-)
Renata Pickova
|26. 9. 2016 17:54
Je to vyborny vlahy kolac co nikdy nevydrzi moc dlouho :D. Muzu jen doporucit.
Katka
|25. 3. 2016 12:54
Máme ještě hodně jablek a tento koláč jsem dělala dnes už podruhé a rovnou dvakrát. Je výborný. Pár kousků zbylo i na další dny a koláč se zdál snad ještě lepší! :-)
Katka
|15. 3. 2016 11:25
:-) Tak jsem potřebovala něco upéct z hladké mouky a jablíček a tento recept mě zaujal. Našla jsem doma dokonce všechny suroviny (chyběla mi jen půlka kypřicího prášku - nahradila jsem jedlou sodou, vlašské oříšky nahrazeny lískovými). S těstem se opravdu výborně pracuje, nelepí se na váleček a výsledek byl vynikající... nestihl ani pořádně vystydnout!!! :-P
Míla
|3. 2. 2016 14:07
Dnes jsem pekla tenhle koláč podruhé a do jablek jsem zamíchala rozmrazenou rebarboru. Vynikající O:-)
Výborný koláč, s těstem se výborně pracuje, nelepí se a je to jednoduché, zvládne i začátečník
Andrea
|16. 10. 2015 18:56
Na rozdíl od jiných válených těst, které jsem zkoušela s tímhle nebyl žádný problém a práce s ním byla na jedničku. Koláč je super :-*
M. Čápová
|12. 3. 2015 12:54
Koláč je vynikající a velmi jedlý hned po upečení :) přesně tak jak se píše.
Jitka Šusterová
|5. 10. 2014 15:49
Koláč je bezvadný a těsto perfektní. Určitě brzy upeču znovu!!
marta
|20. 3. 2014 14:20
víkend nevíkend, peču furt. kdyby byla každá buchta jako tahle tak se od trouby neutrhnu :-D
Holubová
|2. 2. 2014 14:43
Tenhle koláč musí chutnat všem, kdo rádi jablíčkové buchty. Vypadá velmi dobře a přitom není vůbec těžký. Těsto se dobře válelo, netrhalo se a šlo dobře přenášet. Sypala jsem taky oříšky a kokos jsem dala dovnitř. Při pečení to tu vonělo jak o vánočním pečení cukroví. Doporučuji vyzkoušet, já jsem nadšená.