lžička
skořice - mletá
(kdo nemá rád,může vynechat)
Náplň:
1
kg
jablka
2
lžíce
máslo
3
ks
vejce
1
lžíce
citronová šťáva
250
g
měkký tvaroh
250
g
zakysaná smetana
80
g
cukr krupice
-dle chuti,cca
1
ks
vanilkový cukr
1
lžíce
vanilkový pudink
nebo škrob
1
lžíce
moučkový cukr
Postup přípravy receptu
1
Těsto uhněteme z uvedených ingrediencí a dáme na půl hodiny do chladna. Pak ho vyválíme a vyložíme s ním dortovou (vymazanou a vysypanou) formu, i strany.
2
Očištěná jablka si nakrájíme na plátky. Polovinu podusíme na lžíci másla a 3 lžícemi vody doměkka (10 minut). Vychladlá jablka natřeme na vyválené těsto.
3
Tvaroh, smetanu, žloutky, krupicový a vanilkový cukr, citronovou šťávu a pudink společně rozmícháme a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Směs nalijeme na rozetřená jablka. Pečeme v předehřáté troubě zvolna cca 60 minut. Zbylé plátky jablek restujeme na lžíci másla, zaprášíme moučkouvým cukrem, necháme zkaramelizovat. Směsí zdobíme upečený, pokrájený dort.
Po minulé zkušenosti jsem vrchní jablečnou část dávala na dort až druhý den. Je prostě skvělý a budu ho dělat brzo znova. :-*
Fousková
|13. 3. 2012 13:21
Nikde jsem nenašla velikost formy, tak jsem zaryskovala a vyšlo to skvěle ve formě velké 24 centimetrů. Pekla jsem už včera, ale zakrojila až před chvílí. Je výborný.
Překvapila jsem všechny tímto výborným zákuskem, doporučuji jablka na vršek nakrájet na silnější plátky ( asi 3mm ), já je nakrájela hodně naslabo a docela se mi málem rozpekly, ale stejně to bylo žůžo. I maminka si odnášela recept a to jsem si myslela, že ona umí všechno ;-) .
Madlenka
|10. 8. 2011 21:12
Na mě trochu náročnější, ale o to víc jsem uvytržení, že se povedl a že si ta naše banda pošmákla a pochválila mojí snahu.
Žáková
|23. 6. 2011 21:13
Docela jsem měla obavu z těch jablek, ale nic složitého to nebylo. Absolutní jednička!
lidia
|14. 4. 2011 14:29
vipada to mocheski a je dobrej ;-) ;-) :-D
Anna
|27. 3. 2011 15:26
Na první pohled normální tvarohový koláč, ale s těmi jablíčky na vrchu je to skvost!
recepty73
|16. 2. 2011 11:55
...jsem rád,že Vám chutnal ;-)
recepty73
|16. 2. 2011 11:54
...pekl jsem v plynové troubě,takže stupně nevím,ale jak píši:zvolna,v předehřáté troubě cca 60 minut.Dort se ,,nafoukne,, , zvrchu začne zlátnout a přestane být řidký!Vyzkoušejte špejlí nebo jehlicí ;-) ,nesmí se lepit.
Jitka
|4. 2. 2011 12:03
Právě jsem dort dodělala, akorát jsem nahoru dala jahody a je luxusní :-P
Jidřich
|31. 1. 2011 19:57
Prosil bych ještě info,při kolika stupních pečeme?díky J.