ml
vlažná voda
- pokud máme hodně šťavnatá jablka, tak není voda třeba
máslo
na vymazání formy
hrubá mouka
nebo kokos na vysypání formy
Postup přípravy receptu
1
Množství těsta je určeno do kulaté formy o průměru 22-25 cm nebo do pekáčku s rozměry cca 35x22 cm. Čím bude forma menší, tím bude piškot vyšší. Dle chuti můžeme do těsta přidat skořici nebo citronovou kůru.
2
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu, jablka, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do připravené formy, rovnoměrně rozetřeme a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů dorůžova, vyzkoušíme špejlí.
3
Na korpus se hodí lehké smetanové, pudinkové nebo tvarohové krémy, ale jelikož je vláčný hned po upečení, můžeme ho jen poklást ovocem a dozdobit šlehačkou nebo potřít šlehačkou a dozdobit ovocem, ovoce lze přelít želatinou...
4
Pokud chceme jen dobrý a vláčný piškot, nemusíme zdobit ničím a těsto můžeme nalít třeba do bábovkové formy (malá bábovka) a před podáváním pocukrovat.
Moc dobrý, svěží, vláčný, příjemně nakyslý. S citronovou polevou skvělý. Asi se musí docela dlouho péct, mně se dole trošku srazil, ale než ho mohl někdo reklamovat, byl pryč :-)