g
měkký tvaroh
nebo hrudkovitý olešnický (pokud nemáme, můžeme vynechat)
3
lžíce
vanilkový pudink
cca
1
hrnek
ovesné vločky
plný (cca 180 gramů)
400
g
jablka
oloupaná, na kostičky pokrájená, cca
100
g
cukr krupice
dle chuti (druhu ovoce), cca
Dále dle chuti:
citronová kůra
, ořechy, kokos, rozinky
Postup přípravy receptu
1
Ovesné vločky namočíme asi na hodinu do mléka se špetkou soli, poté uvaříme na kaši, stačí jen velmi krátce. Mléka dáváme podle toho, jaké ovoce použijeme. Pokud dáme jablka, mléka můžeme ponechat 550 ml, ale jestliže dáme do nákypu vodnatější ovoce, například čerstvé broskve, jahody..., tak myslíme na to, že během pečení pustí ještě dost vlastní šťávy.
2
Po odstavení kaše přidáme rovnou tvaroh, cukry smíchané s pudinkem a máslo, které necháme mícháním v kaši rozpustit. Přidáme také i citronovou kůru nebo dle chuti rozinky, ořechy, kokos a poté i žloutky. Vše dobře promícháme, vmícháme ovoce a nakonec i tuhý sníh z bílků. Vše nalijeme do vymazaného a moukou, kokosem nebo strouhankou vysypaného pekáče (já používám dvě menší zapékací mísy, jelikož se o ještě teplý nákyp dělím :-)) ) a dáme péct zvolna do předehřáté trouby na 165-170 stupňů na cca 1 hodinu dorůžova. Povrch nákypu můžeme před pečením posypat skořicovým cukrem.
3
Během pečení se nákyp zvedne, takže neplníme až po okraj. Po upečení, chladnutím, opět klesá.
4
Před podáváním můžeme dozdobit skořicovým cukrem, kopečkem zakysané smetany, šlehačkou, ovocem....
5
Ovoce můžeme pochopitelně dát i kompotované (broskve, vypeckované třešně, švestky, hrušky...) a zrovna tak vše v čerstvém stavu.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Ája
|26. 2. 2017 18:37
Dětičky už spinkají s plnými bříšky,nákyp jim moc chutnal :-) .
Marketa
|23. 2. 2016 22:02
Nakyp ma kremovejsi strukturu oproti ryzovemu, je jemny a chutna skvele.
Jana Skokanová
|26. 1. 2016 17:22
Vyzkoušeno a ihned snědeno, je vážně moc dobrý.
Lucie
|24. 1. 2016 17:30
Geniální <:-) rýžové nákypy dělám často a vločkový mě za A naprosto dostal svojí rychlou snadnou přípravou B jemnou chutí mmch. ten tvaroh je tu super C je to jedno z jídel co sníme všichni bez vyjímky. Děkuji za recept a určitě doporučuji <3