Výrobu jablečného octu podle letitého receptu našich babiček se budu snažit popsat co nejsrozumitelněji. :-)
2
Do desetilitrového kbelíku naloupeme slupky z jablek i s malou částí dužiny. Pokud chceme mít ocet světlý, použijeme světle žlutá zralá jablka, pokud budeme chtít ocet růžový, použijeme jablka červená. Nepoužíváme jablka nahnilá! Ani výkroje!
3
Když budeme mít kbelík téměř plný slupek (a nebojíme se je umačkat), přilijeme slazenou vodu: cukru cca 500 gramů a vody tolik, aby byla jablečné slupky ponořené. Do jablečných slupek zapícháme pár čistých, kůry zbavených bukových třísek. Pokud jsme z paneláku nebo topíme plynem, skočíme na nejbližší pilu a poprosíme o cca 6 slabých delších dubových třísek na zátop :-)).
4
Jejich snaha plavat vzhůru je normální, ale my se nedáme a během následujících tří týdnů vrchní vrstvu budeme průběžně promícháváním bezvadně čistou vařečkou tlačit opět dolů. Slupky uchováváme pod plátnem na teplém místě.
5
Za uplynulé tři týdny v teple by mělo být kvašení u konce. Tekutinu slijeme, několikrát (s odstupem času na usazení) postupně přes plátno přecedíme a zbavíme tak ocet od případného kalu - škrobu.
6
Ocet rozlijeme do menších lahví a lahviček a používáme dle potřeby.
7
Jablečný ocet je prý zdrojem minerálů a vitamínů, posiluje imunitu, zlepšuje metabolismus, posiluje trávení a obranyschopnost organismu, pomáhá při hubnutí, snižuje cholesterol, ale...! Všeho s mírou! :-))
Ivanaydeavean: ...ah tak, to jsem netušil ...tak zkuste prostě bukovou třísku vynechat a udělat ocet z menší dávky ...ztráty budou v případě neúspěchu minimální, ale věřím, že to půjde ...já to zkusit nemohu, jablka u nás ještě nedozrála...
MAm otaku,kdyz nesezenu to bukove drivi? CO mam dat misto Toho? A tim vlastne ponorim ty slupky jablek? Dekuji
Šárka
|22. 10. 2016 16:37
Děkuji za recept. Octa je dost a je opravdu výborný.
Hájková
|11. 10. 2016 05:55
Také si ho sama vyrábím :-)
Venuše
|17. 8. 2016 22:44
Tohle je výborná věc. Ocet se dá lehce udělat v domácích podmínkách, je ho dost, tak že se dělím s kamarádkama a používám ho v kuchyni i při občasné dietě.