• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Jablečný koláč "Tart Tatin"
Napište svůj komentář k receptu

Jablečný koláč "Tart Tatin"

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
5.0
hodnotilo: 1
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Jablečný koláč "Tart Tatin"
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 75
      g máslo
    • 125
      g cukr krupice
    • 1
      balení listové těsto V jednom kuse (ne plátky)
    • 8
      ks jablka Nejlépe Golden Delicious
    • citronová šťáva Z jednoho citronu

Postup přípravy receptu

1
Připravte si větší, hlubokou pánev s průměrem cca 30 cm a poklici, která se může dát do trouby. Též poslouží remoska. Trouba by měla být předehřátá na 220 °C, ale bude to tak hodinu trvat, než se koláč bude dávat do trouby, takže ji zapněte podle vlastni zkušenosti. Z jablek vyndejte jádřince, oloupejte je a rozkrojte na čtvrtiny. V míse je pokapejte citronovou šťávou.
2
Na pávni rozpusťte máslo a přidejte všechen cukr. Při vyšší teplotě (např. 6 z 9 stupňů) za stálého, pomalého míchání opatrně nechte cukr rozpustit, aby vznikl tekutý, skořicově hnědý karamel, který bude plavat v rozpuštěném másle. Pánev sundejte z plotny a začněte do ni skládat jablka, co nejtěsněji vedle sebe. Zbylé čtvrtinky můžete nakrájet na menší kousky nebo plátky a ty nastrkat do mezer.
3
Pánev vraťte na plotnu, snižte teplotu (3 nebo 4 z 9 stupňů) a pod pokličkou nechte jablka změknout. Trvá to asi 15-20 minut. Po 20-ti minutách sundejte poklici, teplotu zvyšte (5 z 9 stupňů) a nechte 15-20 minut bublat, aby se šťáva odpařila. Po této době by jablka měla být už hodně měkká a šťáva/karamel hustší. Na pultě vyválejte listové těsto do kulatého tvaru, asi 5 cm větší než je průměr pánve. Těsto by mělo být tak 4 mm tlusté.
4
Pánev sundejte z plotny a vložte do ní těsto. Okraje těsta opatrně placatou vařečkou zastrkejte okolo jablek. Ze zbylého těsta lze udělat tenký proužek, který se ještě přidá okolo koláče v pánvi. Do těsta udělejte několik děr vidličkou nebo nožem, aby mohla unikat pára, a celou pánev (BEZ poklice) vložte do trouby na 15-20 minut.
5
Těsto by mělo být krásně zlaté. Po vyjmutí nechte pár minut zchladit. Nožíkem opatrně objeďte okraj těsta, aby se nepřilepilo na pánev. To nejchoulostivější je koláč z pánve vyklopit. Já jsem ho vyklopila na poklici a pak sesunula na pečící plech (nebo talíř). Musí se to dělat když je to ještě horké!!
6
Nejlépe chutná vlažný, podávaný s málo slazenou šlehačkou nebo mascarpone.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Jablečný koláč

Jablečný koláč

Obrácený jablečný koláč

Obrácený jablečný koláč

Alsaský jablečný koláč

Alsaský jablečný koláč

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • ToMiChutná.cz | 10. 11. 2013 13:02

    Stačí přidat kyselá jablka a bez citronu se obejdete. Do Tarte Tatin jsou lepší kyselejší jablka, golden delicious jsou moc sladká.

  • Ivana Přikrylová | 24. 8. 2007 21:06

    Dělám téměř stejný koláč ale s meruňkama a taky je to výborné. Já ho peču v ohnivzdorné skleněné zapékací míse, ve které dobře vidím, jestli je už upečený.

  • Klarita | 22. 8. 2007 13:17

    Ja jsem to spis blbe napsala. Ma to byt ta panev ktera se muze dat do trouby :-)

  • Jitřenka Němcová | 22. 8. 2007 10:43

    Hmm, to vypadá úžasně, i když pracně. Zkusím a pak řeknu, jaké to bylo. Jen jedna věc mi není jasná. V úvodu píšete, že mám najít poklici, která se může dát do trouby, ale pak se to peče BEZ poklice. Nebo blbě čtu a týká se to pánve? Mám super titanovou pánev, ta by se na to hodila.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Koláče, buchty, bublaniny a crumbly Nejlepší dezerty
Moučníky Koláče Dopolední svačina Svačina Pečení Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová šťáva Cukr krupice Jablka Listové těsto Máslo
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Coleslaw - podzimní vitamíny

Coleslaw - podzimní vitamíny

Bryndzová pomazánka

Bryndzová pomazánka

Myslivecká směs

Myslivecká směs

Variace na Kung-Pao

Variace na Kung-Pao

Zeleninová frittata

Zeleninová frittata

Guláš s majoránkou a žampiony (hlívou)

Guláš s majoránkou a žampiony (hlívou)

Bylinkové vepřové s bramborem a žampiony

Bylinkové vepřové s bramborem a…

Pečené vepřové ocásky s kořenovou zeleninou

Pečené vepřové ocásky s kořenovou…

Bábovkový dort

Bábovkový dort

Doporučujeme

35 minut
Restované žampiony s bramborami a kadeřávkem

Restované žampiony s bramborami a…

45 minut
Tudelská zeleninová polévka

Tudelská zeleninová polévka

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

30 minut
Risotto s chřestem

Risotto s chřestem

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

128
Pečený květák s křupavou cizrnou a bramborami na bouchačku
Pečený květák s křupavou…
46
Kynutá skořicová bábovka
Kynutá skořicová bábovka
32
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
23
Calzone - Plněná pizza
Calzone - Plněná pizza
22
Tvarůžková pomazánka V
Tvarůžková pomazánka V

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Těstoviny hrají prim! 5 večeří, které stihnete do 30 minut
Od pondělí do pátku: Těstoviny hrají prim! 5…
Superpotravina týdne: Rebarbora. 4 dobré důvody, proč si ji právě teď vychutnat, plus sladké recepty
Superpotravina týdne: Rebarbora. 4 dobré důvody,…
Ředkvičky na sedm způsobů: Zkuste recept na pomazánku či ředkvičky s vajíčkem
Ředkvičky na sedm způsobů: Zkuste recept na…
Nejkrásnější svatební dorty v boho stylu: Objevte kouzlo nedokonalosti
Nejkrásnější svatební dorty v boho stylu: Objevte…
Kvíz: Jaké je vaše kuchařské IQ? Otestujte se!
Kvíz: Jaké je vaše kuchařské IQ? Otestujte se!
AHA.cz Tajemství Jiřího Bartošky (†78): Spory s Gottem (†80) kvůli pomluvám!

Tajemství Jiřího Bartošky (†78): Spory s Gottem (†80) kvůli pomluvám!

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Otestujte se: Podívejte se na obrázek a dozvíte se, jací jste. Mají psychologové pravdu?

Otestujte se: Podívejte se na obrázek a dozvíte se, jací jste. Mají psychologové pravdu?

Blesk pro ženy Chyby v oblékání, kvůli kterým vám to tolik nesluší. Neděláte nějakou z nich také?

Chyby v oblékání, kvůli kterým vám to tolik nesluší. Neděláte nějakou z nich také?

Ženy.cz Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Blesk.cz Rozchod Ivy (25) a Mariana (54) z Výměny manželek: Dluhy a vyhazov

Rozchod Ivy (25) a Mariana (54) z Výměny manželek: Dluhy a vyhazov

SportRevue.cz FOTO: Divoké kočky z ringů a klecí. Podívejte se na 22 nejkrásnějších zápasnic všech dob

FOTO: Divoké kočky z ringů a klecí. Podívejte se na 22 nejkrásnějších zápasnic všech dob

Maminka.cz Jediná česká paterčata oslavila 10. narozeniny. Jak se jim dnes žije?

Jediná česká paterčata oslavila 10. narozeniny. Jak se jim dnes žije?

Blesk Horoskopy 7 mystických českých jmen pro ženy: Jaké kouzlo v sobě skrývají?

7 mystických českých jmen pro ženy: Jaké kouzlo v sobě skrývají?

Další doporučené recepty:

Jablečný koktejl
Jablečný koktejl
Jablečný koktejl s rozmarýnem
Jablečný koktejl s rozmarýnem
Jablečný koláč
Jablečný koláč
Jablečný koláč (buchta)
Jablečný koláč (buchta)
Jablečný koláč bez vajec s ovocem a drobenkou
Jablečný koláč bez vajec s ovocem a…
Jablečný koláč III.
Jablečný koláč III.
  • Recepty.cz
  • Jablečný koláč "Tart Tatin"
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact