• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Jablečný koláč "Tart Tatin"
Napište svůj komentář k receptu

Jablečný koláč "Tart Tatin"

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
5.0
hodnotilo: 1
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Jablečný koláč "Tart Tatin"
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 75
      g máslo
    • 125
      g cukr krupice
    • 1
      balení listové těsto V jednom kuse (ne plátky)
    • 8
      ks jablka Nejlépe Golden Delicious
    • citronová šťáva Z jednoho citronu

Postup přípravy receptu

1
Připravte si větší, hlubokou pánev s průměrem cca 30 cm a poklici, která se může dát do trouby. Též poslouží remoska. Trouba by měla být předehřátá na 220 °C, ale bude to tak hodinu trvat, než se koláč bude dávat do trouby, takže ji zapněte podle vlastni zkušenosti. Z jablek vyndejte jádřince, oloupejte je a rozkrojte na čtvrtiny. V míse je pokapejte citronovou šťávou.
2
Na pávni rozpusťte máslo a přidejte všechen cukr. Při vyšší teplotě (např. 6 z 9 stupňů) za stálého, pomalého míchání opatrně nechte cukr rozpustit, aby vznikl tekutý, skořicově hnědý karamel, který bude plavat v rozpuštěném másle. Pánev sundejte z plotny a začněte do ni skládat jablka, co nejtěsněji vedle sebe. Zbylé čtvrtinky můžete nakrájet na menší kousky nebo plátky a ty nastrkat do mezer.
3
Pánev vraťte na plotnu, snižte teplotu (3 nebo 4 z 9 stupňů) a pod pokličkou nechte jablka změknout. Trvá to asi 15-20 minut. Po 20-ti minutách sundejte poklici, teplotu zvyšte (5 z 9 stupňů) a nechte 15-20 minut bublat, aby se šťáva odpařila. Po této době by jablka měla být už hodně měkká a šťáva/karamel hustší. Na pultě vyválejte listové těsto do kulatého tvaru, asi 5 cm větší než je průměr pánve. Těsto by mělo být tak 4 mm tlusté.
4
Pánev sundejte z plotny a vložte do ní těsto. Okraje těsta opatrně placatou vařečkou zastrkejte okolo jablek. Ze zbylého těsta lze udělat tenký proužek, který se ještě přidá okolo koláče v pánvi. Do těsta udělejte několik děr vidličkou nebo nožem, aby mohla unikat pára, a celou pánev (BEZ poklice) vložte do trouby na 15-20 minut.
5
Těsto by mělo být krásně zlaté. Po vyjmutí nechte pár minut zchladit. Nožíkem opatrně objeďte okraj těsta, aby se nepřilepilo na pánev. To nejchoulostivější je koláč z pánve vyklopit. Já jsem ho vyklopila na poklici a pak sesunula na pečící plech (nebo talíř). Musí se to dělat když je to ještě horké!!
6
Nejlépe chutná vlažný, podávaný s málo slazenou šlehačkou nebo mascarpone.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Jablečný koláč

Jablečný koláč

Obrácený jablečný koláč

Obrácený jablečný koláč

Alsaský jablečný koláč

Alsaský jablečný koláč

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • ToMiChutná.cz | 10. 11. 2013 13:02

    Stačí přidat kyselá jablka a bez citronu se obejdete. Do Tarte Tatin jsou lepší kyselejší jablka, golden delicious jsou moc sladká.

  • Ivana Přikrylová | 24. 8. 2007 21:06

    Dělám téměř stejný koláč ale s meruňkama a taky je to výborné. Já ho peču v ohnivzdorné skleněné zapékací míse, ve které dobře vidím, jestli je už upečený.

  • Klarita | 22. 8. 2007 13:17

    Ja jsem to spis blbe napsala. Ma to byt ta panev ktera se muze dat do trouby :-)

  • Jitřenka Němcová | 22. 8. 2007 10:43

    Hmm, to vypadá úžasně, i když pracně. Zkusím a pak řeknu, jaké to bylo. Jen jedna věc mi není jasná. V úvodu píšete, že mám najít poklici, která se může dát do trouby, ale pak se to peče BEZ poklice. Nebo blbě čtu a týká se to pánve? Mám super titanovou pánev, ta by se na to hodila.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Koláče, buchty, bublaniny a crumbly Nejlepší dezerty
Moučníky Koláče Dopolední svačina Svačina Pečení Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová šťáva Cukr krupice Jablka Listové těsto Máslo
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Jarní pomazánka

Jarní pomazánka

Dip - omáčka na namáčení (univerzál)

Dip - omáčka na namáčení (univerzál)

Zapečená bramborová kaše s vejci

Zapečená bramborová kaše s vejci

Dalamánky

Dalamánky

Řezy s vaječným likérem

Řezy s vaječným likérem

Houstičky z domácí pekárny

Houstičky z domácí pekárny

Kuře (nejen) na bramborách

Kuře (nejen) na bramborách

Jednoduchý jogurtový ořechový / kokosový beránek

Jednoduchý jogurtový ořechový /…

Kokosové řezy s citronem

Kokosové řezy s citronem

Doporučujeme

45 minut
Cuketové placky

Cuketové placky

55 minut
Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Švestkové knedlíky z bramborového…

20 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

Domácí kečup

Domácí kečup

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Poslední sledované recepty

65
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
56
Houbové roštěnky
Houbové roštěnky
36
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
28
Cukrové motánky - cukroví pro všední den
Cukrové motánky -…
26
Zapečené vaječné toasty
Zapečené vaječné toasty

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Prázdninové večeře, které připravíte do půl hodiny
Od pondělí do pátku: Prázdninové večeře, které…
Co vařit dětem o prázdninách aneb 15 tipů na recepty pro zoufalé babičky
Co vařit dětem o prázdninách aneb 15 tipů na…
Kouzlo nostalgie: Americká cukrářka slaví úspěch se starou technikou zdobení dortů
Kouzlo nostalgie: Americká cukrářka slaví úspěch…
Nakládané okurky 3x jinak: Ochutnejte znojemské, sladkokyselé nebo s chilli papričkou
Nakládané okurky 3x jinak: Ochutnejte znojemské,…
Recepty ze švestek nasladko i naslano. Zkuste povidla bez míchání, koláč i marinádu
Recepty ze švestek nasladko i naslano. Zkuste…
AHA.cz Veřejný vzkaz Ztracenému! Silná slova od manželky Marcely…

Veřejný vzkaz Ztracenému! Silná slova od manželky Marcely…

Mimibazar Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Dáma.cz Tato bunda je ideální na přechodné období: Oblíbila si ji i první dáma! Kde ji už nyní koupíte?

Tato bunda je ideální na přechodné období: Oblíbila si ji i první dáma! Kde ji už nyní koupíte?

Blesk pro ženy Zvěřinec Světlany Nálepkové: Kočičí císařovna i pejsek od šansoniéra. Koně už přenechala dceři

Zvěřinec Světlany Nálepkové: Kočičí císařovna i pejsek od šansoniéra. Koně už přenechala dceři

Ženy.cz Přemotivovanci, běžte se bodnout! Kvůli vám se cítím neschopná

Přemotivovanci, běžte se bodnout! Kvůli vám se cítím neschopná

Blesk.cz Martin Krampol poprvé promluvil: Táto, krvácí mi srdce! Kdy za ním byl naposledy a co poznal?

Martin Krampol poprvé promluvil: Táto, krvácí mi srdce! Kdy za ním byl naposledy a co poznal?

SportRevue.cz FOTO : Sexy Soccer! I takhle (kdysi) vypadalo žhavé (a polonahé) fotbalové léto

FOTO : Sexy Soccer! I takhle (kdysi) vypadalo žhavé (a polonahé) fotbalové léto

Maminka.cz KVÍZ: Kolik si toho pamatujete z první a druhé třídy? Otestujte se, jak jste na tom s prvoukou

KVÍZ: Kolik si toho pamatujete z první a druhé třídy? Otestujte se, jak jste na tom s prvoukou

Blesk Horoskopy Velký horoskop lásky na srpen: Kdo prožije románek a koho čekají problémy ve vztahu?

Velký horoskop lásky na srpen: Kdo prožije románek a koho čekají problémy ve vztahu?

Další doporučené recepty:

Jablečný koktejl
Jablečný koktejl
Jablečný koktejl s rozmarýnem
Jablečný koktejl s rozmarýnem
Jablečný koláč
Jablečný koláč
Jablečný koláč (buchta)
Jablečný koláč (buchta)
Jablečný koláč bez vajec s ovocem a drobenkou
Jablečný koláč bez vajec s ovocem a…
Jablečný koláč III.
Jablečný koláč III.
  • Recepty.cz
  • Jablečný koláč "Tart Tatin"
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact