• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Jablečný koláč "Tart Tatin"
Napište svůj komentář k receptu

Jablečný koláč "Tart Tatin"

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
5.0
hodnotilo: 1
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Jablečný koláč "Tart Tatin"
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 75
      g máslo
    • 125
      g cukr krupice
    • 1
      balení listové těsto V jednom kuse (ne plátky)
    • 8
      ks jablka Nejlépe Golden Delicious
    • citronová šťáva Z jednoho citronu

Postup přípravy receptu

1
Připravte si větší, hlubokou pánev s průměrem cca 30 cm a poklici, která se může dát do trouby. Též poslouží remoska. Trouba by měla být předehřátá na 220 °C, ale bude to tak hodinu trvat, než se koláč bude dávat do trouby, takže ji zapněte podle vlastni zkušenosti. Z jablek vyndejte jádřince, oloupejte je a rozkrojte na čtvrtiny. V míse je pokapejte citronovou šťávou.
2
Na pávni rozpusťte máslo a přidejte všechen cukr. Při vyšší teplotě (např. 6 z 9 stupňů) za stálého, pomalého míchání opatrně nechte cukr rozpustit, aby vznikl tekutý, skořicově hnědý karamel, který bude plavat v rozpuštěném másle. Pánev sundejte z plotny a začněte do ni skládat jablka, co nejtěsněji vedle sebe. Zbylé čtvrtinky můžete nakrájet na menší kousky nebo plátky a ty nastrkat do mezer.
3
Pánev vraťte na plotnu, snižte teplotu (3 nebo 4 z 9 stupňů) a pod pokličkou nechte jablka změknout. Trvá to asi 15-20 minut. Po 20-ti minutách sundejte poklici, teplotu zvyšte (5 z 9 stupňů) a nechte 15-20 minut bublat, aby se šťáva odpařila. Po této době by jablka měla být už hodně měkká a šťáva/karamel hustší. Na pultě vyválejte listové těsto do kulatého tvaru, asi 5 cm větší než je průměr pánve. Těsto by mělo být tak 4 mm tlusté.
4
Pánev sundejte z plotny a vložte do ní těsto. Okraje těsta opatrně placatou vařečkou zastrkejte okolo jablek. Ze zbylého těsta lze udělat tenký proužek, který se ještě přidá okolo koláče v pánvi. Do těsta udělejte několik děr vidličkou nebo nožem, aby mohla unikat pára, a celou pánev (BEZ poklice) vložte do trouby na 15-20 minut.
5
Těsto by mělo být krásně zlaté. Po vyjmutí nechte pár minut zchladit. Nožíkem opatrně objeďte okraj těsta, aby se nepřilepilo na pánev. To nejchoulostivější je koláč z pánve vyklopit. Já jsem ho vyklopila na poklici a pak sesunula na pečící plech (nebo talíř). Musí se to dělat když je to ještě horké!!
6
Nejlépe chutná vlažný, podávaný s málo slazenou šlehačkou nebo mascarpone.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Jablečný koláč

Jablečný koláč

Obrácený jablečný koláč

Obrácený jablečný koláč

Alsaský jablečný koláč

Alsaský jablečný koláč

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • ToMiChutná.cz | 10. 11. 2013 13:02

    Stačí přidat kyselá jablka a bez citronu se obejdete. Do Tarte Tatin jsou lepší kyselejší jablka, golden delicious jsou moc sladká.

  • Ivana Přikrylová | 24. 8. 2007 21:06

    Dělám téměř stejný koláč ale s meruňkama a taky je to výborné. Já ho peču v ohnivzdorné skleněné zapékací míse, ve které dobře vidím, jestli je už upečený.

  • Klarita | 22. 8. 2007 13:17

    Ja jsem to spis blbe napsala. Ma to byt ta panev ktera se muze dat do trouby :-)

  • Jitřenka Němcová | 22. 8. 2007 10:43

    Hmm, to vypadá úžasně, i když pracně. Zkusím a pak řeknu, jaké to bylo. Jen jedna věc mi není jasná. V úvodu píšete, že mám najít poklici, která se může dát do trouby, ale pak se to peče BEZ poklice. Nebo blbě čtu a týká se to pánve? Mám super titanovou pánev, ta by se na to hodila.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Koláče, buchty, bublaniny a crumbly Nejlepší dezerty
Moučníky Koláče Dopolední svačina Svačina Pečení Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová šťáva Cukr krupice Jablka Listové těsto Máslo
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Pikantní škvarková pomazánka nejen na topinky

Pikantní škvarková pomazánka nejen na…

Vepřové kari

Vepřové kari

Zapečené plněné bagety

Zapečené plněné bagety

Rajčatový salát s cuketou a mozzarellou

Rajčatový salát s cuketou a…

Tymiánové kuře s rajčaty a smetanou

Tymiánové kuře s rajčaty a smetanou

Pikantní vepřová pečínka

Pikantní vepřová pečínka

Ananasový koláč naruby

Ananasový koláč naruby

Bylinková krkovice na houbách (václavkách)

Bylinková krkovice na houbách …

Dýňová polévka krémová

Dýňová polévka krémová

Doporučujeme

30 minut
Mexický hrnec s rýží

Mexický hrnec s rýží

55 minut
Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Švestkové knedlíky z bramborového…

20 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

Domácí kečup

Domácí kečup

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Poslední sledované recepty

222
Dýňová tortila
Dýňová tortila
146
Máslové řízky
Máslové řízky
130
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
49
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
29
Bramborový knedlík podle norem
Bramborový knedlík podle…

Zajímavé články

Což takhle dát si mangold? Chutná jako špenát, září jako duha a je doslova nabitý živinami
Což takhle dát si mangold? Chutná jako špenát,…
Troufnete si na pečená povidla? Stačí vám čtyři suroviny!
Troufnete si na pečená povidla? Stačí vám čtyři…
Od pondělí do pátku: Prázdninové večeře, které připravíte do půl hodiny
Od pondělí do pátku: Prázdninové večeře, které…
Co vařit dětem o prázdninách aneb 15 tipů na recepty pro zoufalé babičky
Co vařit dětem o prázdninách aneb 15 tipů na…
Kouzlo nostalgie: Americká cukrářka slaví úspěch se starou technikou zdobení dortů
Kouzlo nostalgie: Americká cukrářka slaví úspěch…
AHA.cz Milenka Vaška od Evy promluvila: Zásnubní prsten a domluvený kostel

Milenka Vaška od Evy promluvila: Zásnubní prsten a domluvený kostel

Mimibazar Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Dáma.cz Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Blesk pro ženy Look Jany Plodkové do chladného léta: Omladí, zeštíhlí a sluší každé věkové kategorii

Look Jany Plodkové do chladného léta: Omladí, zeštíhlí a sluší každé věkové kategorii

Ženy.cz Sex po 40: Unavená, ztracená, nebo právě na startovní čáře?

Sex po 40: Unavená, ztracená, nebo právě na startovní čáře?

Blesk.cz Návrat Jiřího Krampola (†87) k nejmilovanější roli: Naposledy opravdu šťastný...

Návrat Jiřího Krampola (†87) k nejmilovanější roli: Naposledy opravdu šťastný...

SportRevue.cz Svatá přírodo! Petra Kvitová a 30 dalších nejprsatějších sportovkyň všech dob

Svatá přírodo! Petra Kvitová a 30 dalších nejprsatějších sportovkyň všech dob

Maminka.cz Nejmladší supermodelka na světě vyrostla. Do krásy? Posuďte sami

Nejmladší supermodelka na světě vyrostla. Do krásy? Posuďte sami

Blesk Horoskopy 5 nejvíce empatických znamení zvěrokruhu: Kdo nemyslí jen na sebe a umí se vcítit do druhých?

5 nejvíce empatických znamení zvěrokruhu: Kdo nemyslí jen na sebe a umí se vcítit do druhých?

Další doporučené recepty:

Jablečný koktejl
Jablečný koktejl
Jablečný koktejl s rozmarýnem
Jablečný koktejl s rozmarýnem
Jablečný koláč
Jablečný koláč
Jablečný koláč (buchta)
Jablečný koláč (buchta)
Jablečný koláč bez vajec s ovocem a drobenkou
Jablečný koláč bez vajec s ovocem a…
Jablečný koláč III.
Jablečný koláč III.
  • Recepty.cz
  • Jablečný koláč "Tart Tatin"
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact