Do mísy nasypeme mouku se solí a citronovou kůrou, uprostřed uděláme důlek, do něj nasypeme cukry, rozdrobíme droždí, přilijeme polovinu mléka, trochu promícháme a necháme vzejít kvásek.
2
Pak přilijeme zbylé mléko a vlažný tuk, vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě cca 35 minut kynout pod utěrkou. Pak těsto znovu propracujeme, rozválíme, necháme ještě 10-15 minut kynout, pak posypeme strouhanými jablky, potřeme smetanovou polevou a dáme péct do předehřáté trouby na 170 stupňů dozlatova.
3
Poleva na koláč: změklé máslo vyšleháme s cukrem a žloutky do pěny, vmícháme suchý pudinkový prášek, ušlehanou 33% smetanu a ušlehaný tuhý sníh z bílků.
4
Jablka použijeme kyselejší, můžeme je dochutit před potřením polevou například skořicí, ořechy, kokosem...