g
cukr krupice
dle sladkosti jablek (hrušek) , cca
1
lžička
vanilkové aroma
300
g
polohrubá mouka
1
ks
prášek do pečiva
citronová kůra
dle chuti, není nutná
tuk
Drobenka:
100
g
máslo
změklé
120
g
cukr krupice
1
ks
vanilkový cukr
nebo skořicový
150
g
polohrubá mouka
dle potřeby, cca
Náplň:
1
kg
jablka
nebo hrušky, oloupané, bez jádřinců, cca
citronová šťáva
rozinky
množství dle chuti
nasekané ořechy
strouhaný kokos
skořice - mletá
Postup přípravy receptu
1
Jablka (hrušky) očistíme, pokrájíme na kostičky a pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla. Drobenku připravíme smícháním všech ingrediencí.
2
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme šlehačku, aroma, citronovou kůru, olej a promícháme. Vsypeme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do připraveného plechu a rovnoměrně ho rozetřeme.
3
Těsto posypeme na kostičky pokrájenými jablky (hruškami), dle chuti můžeme přidat i rozinky, ořechy, mandle, kokos, skořici... a celý koláč pak posypeme drobenkou.
4
Dáme péct do předehřáté trouby na 180°C, pečeme dozlatova, vyzkoušíme špejlí.