Nejlepší je tento koláč, dost podobný žemlovce, ještě teplý, třeba s kopečkem zmrzliny nebo zakysané smetany...Místo vánočky můžete použít také sladké máslové briošky nebo klasický toastový chléb (v tom případě přidejte více cukru do omáčky).
Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cukr, mouku a skořici a zamícháme. Přidáme jablka, podlijeme vodou a krátce povaříme.
Vánočku nakrájíme na kostičky. Formu s pevným dnem o průměru cca 20 cm vymažeme tukem nebo vyložíme papírem a umačkáme na dno formy. Poté přidáme vrstvu jablek, poté zase vánočku, jablka a zakončíme vánočkou.
Hotovu omáčku nalijeme do formy, nahoru lehce poprášíme hnědým cukrem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut. Necháme krátce vychladnout a podáváme ještě teplé.