lžička
citronová kůra
čerstvě nastrouhaná, dle chuti, cca
1
ks
vanilkový cukr
80
g
moučkový cukr
1
lžička
prášek do pečiva
140
g
máslo
změklé
1
ks
vejce
Drobenka
140
g
polohrubá mouka
80
g
cukr krupice
1
ks
vanilkový cukr
80
g
máslo
změklé
skořice - mletá
: nemusí být
Dále
800
g
jablka
oloupaná, nastrouhaná, cca
200
g
sušenky
máslové nebo be-be, Lotus...
hnědý rum
na pokapání sušenek (není nutný)
800
ml
mléko
2
ks
vanilkový pudink
nebo karamelový, smetanový, kokosový...
6
lžíce
cukr krupice
dle kyselosti jablek, 4 -
pečící papír
Postup přípravy receptu
1
Těsto:
2
V míse smícháme mouku s kypřidlem, cukry a kůrou. Přidáme máslo s vejcem a vypracujeme hladké těsto, které necháme půl hodiny odpočinout. Pak ho rozválíme na pečícím papíru do velikosti dna hlubokého plechu.
3
Na rozválené těsto naskládáme vrstvu sušenek, které pokapeme rumem (nemusíme) a posypeme nastrouhanými jablky a přelijeme ještě horkým pudinkem, který jsme uvařili z mléka, pudinků a cukru. Pudinkovou vrstvu posypeme drobenkou vypracovanou z uvedených ingrediencí a dáme péct do vyhřáté trouby na 170 stupňů do zrůžovění okrajů na cca 25 minut.
4
Po vychladnutí můžeme pokrájet. Pokud máme raději vlhčí řezy (koláče), můžeme nechat řezy proležet do druhého dne.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Tereza
|22. 11. 2016 05:53
Tam kde jsou jablka nebo pudink u nás moc dlouho nevydrží a to se znova potvdilo. Jsou výborné :-)
Iva Martínková
|27. 4. 2015 06:49
Koláč byl vynikající. Dojídáme poslední kousky a už je hodně proleželý, takže se dá jíst lžičkou, ale to nevadí. Příště dám do jablek taky trochu citronky nebo dám kyselejší jablka. Děkuji za recept :-)