Připravíme si formu na muffiny. Nastříháme si pečící papír a vyložíme jím misky ve formě. Mně se osvěčily 2 trojúhelníky položené na sobě.
3
Vyválíme si natenko plát listového těsta. Nakrájíme na šest dílů a vložíme do muffinové formy. Nastrouháme jablka, zasypeme cukrem, skořicí, zakápneme citronem a přidáme rozinky (výborné jsou předem naložené v rumu). Tuto směs lžící plníme do košíčků.
4
Těsto, které přesahuje, zahneme přes košíček a tak jej uzavřeme. Na vršek položíme slabý plátek másla. Pečeme dozlatova na 180° C a později na 200°C.
5
Omáčka:
6
Smetanu nalijte do hrnce (cca polovinu si nechte bokem), přidejte cukr a pomalu zahřívejte. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a špičkou nože vyškrábněte semínka. Ta přidejte ke smetaně, stejně jako prázdný lusk.
7
Ve zbylé smetaně metličkou rozšlehejte žloutky a ty opatrně všlehejte do horké, ale ne vroucí smetany. Krém pak zahřívejte a šlehejte tak dlouho, dokud nezhoustne. Před podáváním vyndejte vanilkový lusk!
8
Po vytažení z trouby vyndejte cca po 10 minutách měšec z formy, velice opatrně (horké!) z něj sundejte pečící papír, položte na talíř a vedle nalijte vanilkovou omáčku. Možno pro efekt zlehka pocukrovat moučkovým cukrem. Dobrou chuť. :-)
Pepíčí papír se dává proto, že balíček občas pustí šťávu, papír ji zachytí a ona tak zkaramelizuje aniž by znečistila formu. A balíček ke kávě opravdu stačil, kdo chce, přidá si.
...když peču listové těsto, nikdy formu nevymazávám a ani nepoužívám pečící papír, nestalo se mi, že by se těsto přichytlo ...znám skvělý jablečný závin s vanilkovým přelivem, prakticky stejné ingredience, je vynikající ...myslím, že jeden měšec nikomu stačit nebude a určitě je vyzkoušejte ;-)