Jablíčka nakrájíme na kostičky, zakapeme citronem proti zhnědnutí a odložíme stranou. Máslo, celá vejce a cukr ušleháme, přidáme vanilkový cukr, skořici a mouku s práškem do pečiva, smícháme, přisypeme nakrájená jablka a znovu zamícháme. Na plech vyložený papírem tvoříme lžičkou z těsta kopičky a pečeme cca 20 minut při 200 °C (do zrůžovění). Výsledkem jsou měkké koláčky (polštářky), které dlouho nevydrží, protože je hned sníte!<
2
Tip: chcete-li mít koláčky slavnostnější, můžete přidat nakrájené rozinky nebo ořechy či mandle.
tak jsem je dopekla.... ;-) výborné..... :-[ ještě jsem je horké obalila v moučkovém cukru ... :-\ nemusí se,ale je to vynikající.........a hlavně kdo má hodně jablek............užije si jich ;-)
jsou výborný! :-) napekla jsem dva a půl plechu.. a ikdyž se mi těsto srazilo tak se to moc povedlo! jen se po nich zaprášilo :) :-P
vejíkukanka
|26. 9. 2011 20:04
Za prvé :Je mi 11 a zvládla jsem to co s tho plyne ?:Ž to zvládne každý
Za druhé :I když jako já do těsta dáte velké kusy jablek nevadí na první pohled to vypadá strášně ale chutná to famózně můj bratr kterému je 21 snědl 3 plechy takže jsem ještě ke všemu musela přidělávat a jak už zde padlo nejvíce času zabor ta jablka skrátka a dobře je to výtečné a jednoduché jak potvrzuji :-) <3 <3 <3
Lucka ...
|20. 7. 2010 13:27
vynikající..=)...sice je to docela patlačka, ale výsledek stojí za to.=)
Petra Hušková
|17. 11. 2009 15:37
výborné!!těsto "štavnaté" a ty jablka v tom,no prostě baječné!!!!děkuji za recept!!!!
Eva P.
|21. 10. 2009 14:54
Moc nam chutnaly !!! Nejdelsi asi je priprava jablek, ale jinak to je snadne a rychle. Zopakuji !
Helena
|26. 1. 2008 15:28
Až budou švestky,zkuste z tohoto receptu švestkové koláčky.Postup je stejný a jsou také moc dobré.Možná,že by šly i z mrazených švestek,ale to jsem nezkoušela.
Zdenka Kačerovská
|26. 1. 2008 13:56
Teď jsem dopekla koláčky,jsou vážně moc dobre,vláčné.Na plech bych těsto určitě nelila,ty koláčky májí svou jedinečnost,myslím že jako koláč na celý plech to nebude ono.udělala jsem 4 plechy
Bára
|4. 11. 2007 16:56
Zrovna dneska jsem ty koláčky udělala, pravdu máte v tom, že moc dlouho nevydrží, protože se na ně celá rodina vrhla a snědla je všechny, je to fakt úžasný recept, při zadělávání jsem jim moc nevěřila, ale dopadlo to skvěle!!!
Monika V.
|16. 5. 2007 15:22
Děkuji za přidání fota.
Jana Cz.
|10. 5. 2007 12:45
Já měla koláčky uskladněné na míse přikryté jen látkovou utěrkou a bylo to OK. Ani mokré ani oschlé. Určitě ale záleží i na typu jablek, jak moc jsou šťavnatá. Jinak si myslím, že když se těsto dá na plech, není to ono. Přeci jen ty koláčky jsou opečené ze všech stran a myslím, že to "vyzní" trochu jinak.
Marsí
|10. 5. 2007 10:10
Koláčky jsou vynikající a ne příliš sladké hned po upečení...avšak později začínají zřejmě díky jablkům mokvat, což mně dosti mrzelo..ale protože nejsou moc přeslazené, zůstalo jich jen pár také moc chutnaly dětem,které přišly na návštěvu. Pro Danku: nejsem sice autorka receptu, ale při tom pečení se dají ještě zvládnout jiné věci, ovšem je fakt, že se musí hlídat trouba.
Danka Snášelová
|8. 5. 2007 19:32
Minulý týden jsem i já vyzkoušela tenhle recept. Když jsem těsto zpracovala a viděla v míse velkou hromadu, tak jsem neváhala a těsto dala na velký plech. Pekla jsem ho jak paní Petra B. = přes půl hodinu při 180°C. Po upečení jsem koláč potřela rybizovou marmeládou a posypala mletými ořechy. Nevím si představit kolik času autorka receptu musí strávit u plotny, než z té hromady těsta upeče malé jablečné koláčky. Těsta je doopravdy hodně! Koláč na plechu je dost vysoký a celkem dobrý=normál, nic extra.
Petra B
|8. 5. 2007 15:36
Už jsem je zkoušela jednou podle toho receptu. Napadlo mě jak by to chutnalo dát na plech a opět skvělé. Vymazala jsem plech vysypala moukou a pekla přes půl hodiny při 180. Přidala jsem do těsta rozinky, mandle nedávala jsem 40 dkg mouky ale jenom 30 a zbytek mleté ořechy. Po upečení jsem potřele polevou. 15 dkg moučkového cukru, 5 dkg rozehřátého másla, 2 lžíce horké vody a lžíci kakaa. Hned na horké jsem to namazala a než stačil úplně vystydnout byl pryč. Jo a ještě ty jablka jsem krájela na větší kostičky.
Zuzana Šindlerová
|30. 4. 2007 11:46
Vynikající recept, přidala jsem rozinky v rumu, i ty oříšky, fakt mňamka. Jen jsem pekla asi na 190 st. a jen 10 minut. Nestačila jsem se divit, jak velké množství koláčků bylo. Dávám 1 a ukládám do oblíbených.
Monika V.
|26. 4. 2007 14:37
Pavlínko děkuji.
Pavlínka
|26. 4. 2007 14:15
Nejsem autorka,ale myslím si,že je to čistá váha oloupaných jablíček,aspon když peču,vždy dávám tuto hmotnost v již oloup.jablíčkách.
Monika V.
|26. 4. 2007 10:43
Možná je to hloupé, ale chci se zeptat, jestli je myšleno 1 kilo jablek už vykrájených, nebo celých nevykrájených.
Jana Cz.
|25. 4. 2007 21:04
Radmilo, pochvalte kamarádku a díky, že jste se podělila s námi. Píšu ještě jednou, protože chci říct, že jsem schovala dva koláčky, abych zjistila, jak dlouho vydrží dobré. Dnes jsem vytáhla ze skrýše a byly pořád super. Na tu teplotu jsem narazila jen kvůli méně zkušenějším pekařkám. Díky a zdravím.
Radmila Hošťálková
|25. 4. 2007 15:22
Teplotu trouby holt musíme uzpůsobit podle zkušeností s troubou. Jinak v naší rodině je tahle dobrota moc oblíbená. Recept mi poslala kamarádka.
Jana Czerwenková
|21. 4. 2007 22:16
Ještě jsem zapomněla říct, že 200 °C je moc, tedy aspoň u mé trouby.
Jana Cz.
|21. 4. 2007 22:10
Tak jsem je také upekla a souhlasím s Petrou. Jsou výborné. Všem moc chutnalo. Je tu ještě jeden skoro stejný recept s hladkou moukou, tak jsem to fikla půl na půl hladká polohrubá, přidala jsem nakrájené rozinky a do jedné poloviny ořechy a do druhé kokos. Výborné je obojí. Určitě jsem nedělala naposledy.
Petra Bílá
|17. 4. 2007 14:23
Hned včera jsem to upekla bylo to skvělé všem to moc chutnalo. Taková dobrota skoro bez práce. Měla jsem strach, že po vystydnutí už nebudou tak vláčné, ale ještě druhý den byly moooc dobré. Pořád mi to připomínalo nějakou chuť a nemohla jsem si vzpomenout až jsem na to přišla je to podobné hraběnčiným řezům. Jen je s tím méně práce.